РЕФОРМУ ОБОРОННОГО КОМПЛЕКСУ ТРЕБА ПОЧИНАТИ ЗІ СТВОРЕННЯ ОРГАНУ УПРАВЛІННЯ ОПК НА ЧОЛІ З ВІЦЕ-ПРЕМ’ЄРОМ

Приватизація «Укроборонпрому» не вплине на рівень корупції в галузі, але послабить обороноздатність держави, вважає екс-заступник командувача Повітряними силами ЗСУ генерал-лейтенант, а нині технічний директор оборонного підприємства «Рамзай» Володимир Шатов.

«В «Укроборонпромі», в першу чергу, важливо здійснити реструктуризацію недієздатних підприємств, які не платять податки і зарплати, не створюють робочі місця або займають надлишкові площі. Це дозволить перспективним заводам розвиватися і підвищувати технологічний рівень», — зазначив експерт в інтерв’ю агентству «Інтерфакс -Україна».

Він виділив три блоки, на яких необхідно сфокусуватися при реформуванні «Укроборонпрому».

«Перше — це розробка, виробництво і ремонт військової техніки і озброєння для забезпечення потреб ЗСУ. Необхідно створити ефективну систему взаємодії між Міноборони і концерном в рамках планування і реалізації державного оборонного замовлення. Для цього треба терміново створити спеціальний центральний орган виконавчої влади, де Укроборонпром займе певну нішу в його ієрархії», — вважає Шатов.

На його думку, другий блок — кооперація «Укроборонпрому» з приватними виробниками для посилення позицій України як світового спецекспортера, що дозволить створювати інновації, робочі місця і надходження до бюджету для нових озброєнь для української армії.

«І третє — стимулювання інноваційного розвитку національного ОПК. Укроборонпром повинен стати центром розробки і впровадження сучасних технологій», — зазначив експерт.

Шатов зазначив, що необхідно залучати інновації та з Ізраїлю, Туреччини та інших держав, але найважливіше в цьому ключі напрямок — це підтримка свого виробника і поглиблення кооперації з приватними виробниками.

«У нас в Україні вже є світові технології, які повинні бути використані в інтересах держави та ЗСУ.» Укроборонпром «повинен відстоювати цей напрямок через відомчі комунікації з уповноваженими державними структурами», — вважає експерт.

Він зазначив, що його підприємство має успішний досвід співпраці з заводами «Укроборонпрому» в створенні наукомістких виробництв, що успішно конкурують з іноземними виробниками. «Спільно з заводом в Ізюмі, черкаським заводом «Фотоприлад», київським КБ «Луч» створено протитанковий комплекс керованої зброї. Існують і інші серйозні можливості кооперації приватних виробників спред заводів концерну», — заявив Шатов.

На його думку, необхідно системно підійти до реформування ОПК, і починати необхідно не з заяв про продаж «Укроборонпрому», а зі створення центрального органу управління всім ОПК на чолі з віце-прем’єром уряду, який повинен в найкоротший час організувати роботу національного ОПК для повного задоволення потреб, в першу чергу ЗС України.

«А розмови та поспішні заяви політиків, без організаційної роботи професіоналів, шкодять справі. Наш ОПК може втратити дуже багато якщо політики продовжать нагнітати обстановку навколо Укроборонпрому», — зазначив Шатов.

Поделиться публикацией