ПІДВЕДЕНО ПІДСУМКИ ПЕРШОГО КОНКУРСУ ОБОРОННИХ ТЕХНОЛГІЙ

14-15 травня в Україні вперше відбувся конкурс проектів оборонних технологій, результатом якого з 41 фінального проекту відібрано 25 переможців.

Про це в інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» повідомив безпосередній організатор конкурсу, ректор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» (НТУУ КПІ), голова Наглядової ради ДК «Укроборонпром», академік Михайло Згуровський.

«Є сподівання, що щонайменше половина відібраних проектів будуть впроваджені у виробництво та стануть серійними зразками», — зазначив він, додавши, що значну підтримку має намір надати «Укроборонпром», по кілька проектів «взяли» Генштаб ЗСУ та Ліга оборонних підприємств України, також певну адміністративну та маркетингову підтримку здійснюватиме й НТУУ КПІ – через Інноваційний холдинг «Sikorsky Challenge». Організатори вважають, що це хоча й перший крок, але усе ж вдалий, та може стати поштовхом для розвитку технологій в Україні.

Загалом на розгляд експертної комісії конкурсу надійшли 132 проекти, з яких 82 — від освітніх закладів, 10 – від установ Національної академії наук України, 34 – від профільних підприємств і організацій, 6 – від фізичних осіб. До фіналу пройшла 41 технологія.

На конкурсі були широко представлені різноманітні інформаційні технології, оптичні та хімічні технології, технології створення засобів ураження та захисту від них, технології матеріалознавства, технології елементної бази радіоелектроніки, технології позиціонування і навігації, а родзинкою заходу стануть авіаційні та космічні технології та технології тактичної медицини. Усі представлені науковомісткі ідеї можна розділити в першу чергу за ступенем готовності. Переважна частина з них є дослідними зразками, інколи лише ідеями. Хоча деякі – на стадії впровадження у виробництво. «Найбільш важливими є ті, що передбачають використання роботизовоної техніки, техніки з дистанційним керуванням – вона дозволяє зменшити втрати особового складу Збройних сил», – висловив своє бачення під час конкурсу гендиректор держконцерну «Укроборонпром» Павло Букін. Саме держконцерн на цей час є найбільшим державним інвестором.

Поделиться публикацией