«ПІВДЕНМАШ» ПІДТВЕРДИВ ЗАКУПІВЛЮ АЛЮМІНІЮ В РОСІЇ

Південний машинобудівний завод («Південмаш») у Дніпрі підтвердив інформацію про закупівлю підприємством алюмінію у постачальника з Росії.

Про це 5 лютого ц.р. повідомив Цензор.нет, посилаючись на пресслужби підприємства.

«Ця інформація відповідає дійсності. Коректним є також припущення журналістів про мету закупівлі, а саме, що згаданий алюміній повинен бути використаний для виготовлення основної конструкції першого ступеня ракети-носія Antares. Додатково повідомляємо, що кількість постачальників «Південмашу» обліковується сотнями. Вони представляють десятки країн Європи і Азії, в тому числі, і країни колишнього СРСР, серед яких країни Балтії, Білорусь, Росія та інші», — повідомили на підприємстві.

«Південмаш» заявляє, що «активно впроваджує заходи з диверсифікації джерел поставок, в тому числі, в порядку імпортозаміщення продукцією вітчизняних виробників, разом з тим, це не завжди можливо».

«У багатьох випадках походження матеріалу безпосередньо зазначається в конструкторській та робочій документації і не може бути змінене виробником самостійно. Саме така ситуація має місце в разі закупівлі, про яку йдеться. Втім, диверсифікація можлива і в цьому випадку, але вимагає проведення великого обсягу додаткових робіт з боку розробника і, відповідно, чималих витрат з боку замовника. «Південмаш» не в змозі впливати на цей процес. Слід зазначити, що міжнародна та українська політики санкцій не поширюються на співпрацю у сфері використання космосу в мирних цілях у рамках міжнародних космічних проєктів», — додали на підприємстві.

Нагадаємо, 26 січня видання «Наші гроші» повідомило, що Південний машинобудівний завод уклав угоду з російським ТОВ «Промислове забезпечення «Альфа-Метал» про постачання алюмінію на 110 млн рублів (42,9 мільйона гривень).

Поделиться публикацией