ПУТІН НАМАЄТЬСЯ УСІМА МОЖЛИВИМИ ШЛЯХАМИ ПІДТРИМАТИ ЕКОНОМІКУ. НА ЧЕРЗІ В’ЄТНАМ

Президент Росії Путін похвалив В’єтнам за його «збалансовану» позицію щодо війни з Україною та перелічив прогрес у питаннях платежів, енергетики та торгівлі у статті, опублікованій у середу в газеті Комуністичної партії В’єтнаму, пише Reuters.

У матеріалі, приуроченому до державного візиту Путіна до В’єтнаму, він відзначив підтримуваний керівництвом В’єтнаму «прагматичний шлях вирішення кризи в Україні». В’єтнам, який офіційно дотримується нейтральної зовнішньої політики у відносинах з великими світовими державами, утримався від засудження нападу Росії на Україну.

Як вказує аналітичний ТГ resurgam, хоч ЗМІ офіційним переліком тем перемовин називають «освіту», «посилення економічної співпраці», насправді ж ці ж ЗМІ зазначають дві неанонсовані теми перемовин «військова співпраця» та «вирішення проблем платежів, які посилились через нові санкції».

Показово, що напередодні візиту путіна під час прийому послів президент В’єтнаму То Лам заявив, що його країна хоче розширити безпекові та оборонні зв’язки зі США та поглиблювати всеосяжне партнерство.

На початку травня 2024 року В’єтнам відклав зустріч спеціального посланника з питань виконання санкцій ЄС Девід ОʼСаллівана на тлі візиту Путіна. Посол ЄС мав обговорити з В’єтнамом питання санкцій, але в Ханої вирішили, що ця зустріч може бути «недоречною» на тлі візиту Путіна і перенесли її на липень.

В’єтнам не відвідав саміт у Швейцарії, хоча до останнього від країни поступали різні сигнали.

В’єтнам є місцем обходу санкцій через що останнім часом частина в’єтнамських компаній отримують вторинні санкції.

Потенційний візит Путіна у В’єтнам вкрай негативно сприйняли у США: «Жодна країна не повинна надавати Путіну платформу для пропаганди його агресивної війни та іншим чином дозволяти йому нормалізувати свої злодіяння», — сказав представник посольства США в Ханої.

Поделиться публикацией