ПРІОРИТЕТИ ПЕРЕОЗБРОЄННЯ В 2018- ЗА ВЕРСІЄЮ ЦДАКР

Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) оприлюднив свою версію пріоритетів переозброєння ЗСУ та інших збройних формувань. Зокрема, як зазначають експерти аналітичного центру, найважливішим чинником успіху у процесі технологічної трансформації українського війська є поєднання політичних, дипломатичних та технологічних важелів. Перші має суттєво покращити ситуацію із підтримкою переозброєння України на міжнародній арені та, зокрема, отримання сучасних технологій, створення спільних підприємств і проектів. Друге – максимально реалізувати національний потенціал збройних шкіл, що стрімко розвиваються під час війни Росії проти України. В ЦДАКР переконані, що з 2018 року можливий початок якісного переозброєння і збільшення кількості нових зразків озброєння – для цього потрібна політична воля військово-політичного керівництва держави.

ПРІОРИТЕТ №1 Ракетна зброя для створення ракетного щита України, що передусім, пов’язано із доведенням до серії проекту «Вільха», активізацією робіт за проектами «Нептун» та «Грім-2», досягненням підтримки на міжнародній арені щодо створення і виробництва крилатих ракет дальністю до 1500 км (в межах міжнародного режиму РКРТ). Найважливішим чинником цих проектів є здатність України реалізувати майже 100 відсотків робіт без допомоги іноземних партнерів. Крім того, це – асиметрична зброя, що є виключним психологічним чинником для українського суспільства.

ПРІОРИТЕТ №2 Єдина система управління військами (ЄАСУ) та переоснащення на нові засоби зв’язку.

Аналіз термінів і якості переозброєння українського війська свідчить про «вакуумний період до 2020 – 2022 рр. у сфері постачання озброєнь і військової техніки, які здатні стратегічно посилити оборонний потенціал України. При цьому створення та впровадження ЄАСУ ЗСУ та переоснащення армії новими засобами захищеного зв’язку, за оцінками військових експертів, здатне на 40% покращити реагування на військові атаки та підготуватися до реагування на потенційний наступ ворожих російських військ. А також дозволить суттєво знизити втрати особового складу ЗСУ під час зіткнень та вогневих атак українських підрозділів.

Збільшення боєздатності військ за рахунок переозброєння новими танками, артилерійськими системами чи іншими видами озброєнь і військової техніки обійдеться державі у декілька разів дорожче, ніж створення та впровадження ЄАСУ.

ПРІОРИТЕТ №3 Серійне виробництво танку «Оплот», активні поставки ОБТ у ЗСУ.

Цей пріоритет містить, серед іншого, психологічний аспект позитивного впливу на морально-бойовий дух війська та суспільства у цілому. Поставки танків «Оплот» у війська знищать створений стереотип про нездатність держави постачати в ЗСУ нові озброєння, про нездатність державного менеджменту налагодити серійне виробництво танків (а не тільки на експорт) та інших (ОВТ). Це також поліпшить морально-психологічний вплив на табір ворожої держави.

ПРІОРИТЕТ №4 Налагодження виробництва боєприпасів, включно великих та «ходових» калібрів, а також керованих боєприпасів. Реалізація цього пріоритету пов’язана з низкою аспектів, від виконання владою обіцянок часів 2014 року, до реального забезпечення військ новими боєприпасами більшості типів. Крім того, це надасть поштовх «відкриття» низки цілком нових виробництв.

ПРІОРИТЕТ №5 Збільшення поставок нових озброєнь в ЗСУ, передусім ПТРК, БАК, засобів виявлення ворожих ОВТ та модернізованих вертольотів.

Є реально вкрай важливим пріоритетом, оскільки до цього часу в ЗСУ потрапляли лише одиниці новітніх ОВТ. Тоді як армія, особливо, підрозділи на передовій потребують в збільшеній чисельності саме нових ОВТ. Це шлях до технологічних переваг українського війська.

Нагадаємо, пріоритетними видами озброєння в структурі державного оборонного замовлення на 2018 рік, яке формує Міністерство оборони України, стануть засоби боротьби з безпілотними літальними апаратами, протитанкове озброєння, броньовані машини піхоти, а також проведення модернізації літаків і вертольотів. Про це під час слухань у Комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони повідомив заступник директора департаменту військової політики, стратегічного планування та міжнародного співробітництва Міноборони Владислав Шостак. «Ми продовжуємо забезпечувати їх високоточним озброєнням, зокрема комплексами радіоелектронної боротьби, які дають змогу боротися з безпілотними літальними апаратами. Друге питання — це протитанкові засоби для того, щоб бути готовим дати відсіч збройній агресії» — зазначав у листопаді 2017 року представник військового відомства.

Поделиться публикацией