ПРОФІЛЬНИЙ ПАРЛАМЕНТСЬКИЙ КОМІТЕТ ВІДСТОЯВ ПРІОРИТЕТНІСТЬ РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОГО ОПК, СПРАВА ЗА ПАРЛАМЕНТОМ – ДИРЕКТОР ЦДАКР

У проекті Закону України «Про оборонні закупівлі» профільний парламентський комітет справедливо відстояв пріоритетність розвитку національного ОПК та прозорість процедур закупівлі озброєнь і військової техніки (ОВТ) в межах їх імпорту.

Таку думку в інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» висловив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Валентин Бадрак, додавши, що «тепер, справа за парламентом».

За його словами, це було найбільш чутливим питанням при обговоренні та внесенні правок до означеного ПЗУ. «Отже, в разі підтримки усім парламентом цих позицій імпорт ОВТ здійснюватиметься у декількох випадках, зокрема, коли вітчизняні виробники не будуть здатні здійснити постачання оборонної продукції або виконати роботи оборонного призначення – саме на такому підході наполягали громадські об’єднання та неурядові аналітичні структури», — зазначив керівник ЦДАКР.

Бадрак також додав, що сприйнятливими можна вважати додаткові умови імпорту, викладені в ПЗУ, а саме, що цінова пропозиція іноземної компанії має бути не менш, ніж на 10% нижчою за пропозицію вітчизняного виробника, а в разі рішення замовника закупити ОВТ за імпортом при наявності вітчизняного зразку ОВТ (прийнятого на озброєння) обов’язковими мають бути порівняльні випробування таких озброєнь і військової техніки.

При цьому директор ЦДАКР не виключив, що «певні сили можуть докласти зусиль, щоб в остаточній версії ПЗУ «Про оборонні закупівлі» було зроблено правки на користь імпорту»

Поделиться публикацией