ПРОТИДІЮ КОРУПЦІЇ, ОРГАНІЗОВАНІЙ ЗЛОЧИННОСТІ, КОНТРРОЗВІДУВАЛЬНУ ДІЯЛЬНІСТЬ У СФЕРІ ЕКОНОМІКИ СЛІД ВИКЛЮЧИТИ ІЗ ФУНКЦІЙ СБУ — ЕКСПЕРТ

Завдання СБУ досі включають протидію корупції та організованій злочинності, а також контррозвідувальну діяльність у сфері економіки. Ці завдання — рудименти минулого від КДБ, помилки та дублюючі гілки правоохоронної системи.

З такою заявою виступила експерт Центру протидії корупції та Антикорупційної групи реанімаційне пакету реформ Анастасія Красносільська у своїй статті у тижневику «Дзеркало тижня» (№17, 12-18 травня 2018 р.).

Експерт переконана, що СБУ не має права розслідувати економічні чи корупційні злочини.

Згідно з матеріалом, «ці злочини належать до компетенції Антикорупційного бюро, Національної поліції, Державної фіскальної служби, а з часом — і Державного бюро розслідувань. Нові органи мають власних аналітиків і власних оперативних співробітників для того, щоб виявляти і зупиняти такі злочини. Це означає, що більше немає потреби в «департаменті К» (Головне управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю) СБУ, яке раніше мало допомагати ГПУ в оперативній роботі. Право СБУ на контррозвідувальну діяльність у сфері економіки також не є виправданим. Економічна контррозвідка цивілізованої країни має запобігати скоєнню економічних злочинів; отже, логічніше доручити це органу, який розслідує економічні злочини, а не СБУ».

Експерт робить висновок, що «СБУ була й залишається недоторканною «священною коровою» з невластивими функціями, далекими від стандартів НАТО». 

Поделиться публикацией