ПРОДАЖ «МОТОР СІЧ»: БОЛТОН ПЕРЕКОНУВАТЕ ВЛАДУ УКРАЇНИ В НЕБЕЗПЕЦІ СПІВПРАЦІ З КИТАЄМ

Радник президента США з питань національної безпеки Джон Болтон має намір переконувати українську владу в небезпеці співпраці з китайськими інвесторами у військовій і суміжних галузях. При цьому він відмовився коментувати питання, пов’язані з підготовкою продажу авіазаводу «Мотор Січ» компанії з КНР.

«Ми плануємо говорити про низку транзакцій, я не хочу концентруватися на одній», — заявив Болтон у коментарі «Європейської правді» у вівторок, 27 серпня.

Радник Дональда Трампа висловив сподівання, що Україна врахує можливі негативні наслідки контрактів з китайськими інвесторами в чутливих секторах і зможе зробити «кращий вибір».

«Україна прийматиме своє рішення, але, можливо, Україна знайде найкращий вибір, який матиме кращі наслідки для її громадян», — пояснив він.

Болтон нагадав, що український уряд, як і уряд США, може заблокувати пов’язаний із військовими технологіями контракт, якщо він представляє потенційну загрозу національній безпеці.

«Військові і чутливі технології не повинні потрапити до супротивників або потенційних супротивників… Ми повідомляємо друзям і партнерам про небезпеки, які приносять китайські інвестиції», — зазначив радник американського президента.

Він також констатував, що китайська сторона може задіяти корупційні механізми для досягнення своїх цілей і укладення контрактів, у яких зацікавлений Пекін.

«Китайці не бояться використовувати корупцію, або скажу прямо — хабарі, щоб отримати рішення, якого вони хочуть», — додав Болтон.

Разом з тим він не став уточнювати, які наслідки можуть чекати на Україну, якщо вона не прислухається до рекомендацій США. Однак підкреслив, що про жодне покарання не йдеться, пояснивши, що мова йде про шкоду, що контракти можуть принести Україні.

В ході візиту в Київ 27 серпня радник президента США Джон Болтон обговорив із секретарем РНБО Олександром Данилюком і звернув його увагу на «несумлінну економічну поведінку» Китаю.

За даними «Інтерфакс-Україна», на середу, 28 серпня, запланована зустріч Болтона із президентом Володимиром Зеленським.

Раніше видання The Wall Street Journal повідомило, що

Болтон прилетить в Україну, щоб переконати керівництво ПАТ «Мотор Січ»

відмовитися від ідеї продажу компанії китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation. Угода щодо «Мотор Січі» широко сприймається американськими чиновниками як черговий крок Китаю до розширення своєї військової спроможності. Наразі офіційні особи України та Китаю можливу угоду не коментують.

Поделиться публикацией