ПРОГРАМА SECURITY TALKS НАЗВАЛА ГОЛОВНІ ПРОБЛЕМИ ДЕРЖОБОРОНЗАМОВЛЕННЯ ТА УМОВИ ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ РОЗВИТКУ ТЕХНОЛОГІЙ (відео)

Програма Security Talks (спільний проект телеканалу «Апостроф» та Валентина Бадрака) 2 жовтня розповіла про головні проблеми держоборонзамовлення та системи розвитку технологій.

Зокрема, йдеться про так звані перехідні контракти, які відчутно гальмують переозброєння армії. Крім того, попри перехід на трирічне планування, поки Міноборони не уклало жодного контракту на три роки.

Також фахівці вказують про наявність різних підходів у визначенні пріоритетів переозброєння ЗСУ. Однак погоджуються у необхідності створення зброї стримування зовнішньої агресії. Саме у вересні 2021 року з’явилося рішення влади щодо розвитку ракетного озброєння, бо саме ракети Україна здатна виробляти самотужки. При цьому експерти наполягають: потужне ракетне озброєння можна створити лише за умов оформлення цього наміру у окрему Державну цільову програму.

В Україні існує ціла низка важливих розробок, що прямо не впливають на розвиток оборонного потенціалу. Але залишати їх без уваги небезпечно, бо Україна вже майже втратила такі галузі як космічну, літакобудівну та кораблебудівну. Фахівці пропонують, щоб такими питаннями опікувалося Агенція передових оборонних технологій, яке вже заплановано створити Указом Президента України № 59/20, що з’явився у лютому 2020 року.

Таким чином в державі може бути оформлена система розвитку сучасних оборонних технологій. Це завдання має покладатися на Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості. У такий спосіб Міністерство оборони буде опікуватися закупівлею тих озброєнь, які безпосередньо сьогодні та зараз потрібні армії. А Мінстратегпром – розробками завтрашнього дня.

 

 

Поделиться публикацией