ПРИВАТНІ КОМПАНІЇ МАЮТЬ ВЕЛИКИЙ ПОТЕНЦІАЛ, ВОНИ СТВОРЮВАЛИ, СТВОРЮЮТЬ І БУДУТЬ СТВОРЮВАТИ НОВІТНІ ЗРАЗКИ ВІЙСЬКОВОЇ ТЕХНІКИ

“Приватні компанії мають потенціал, але кооперація з державними підприємствами і науковими установами є абсолютно необхідною”. Про це заявив під час круглого столу УІБД “Ключові акценти у розвитку оборонного потенціалу України» Артем В’юнник, директор НВП «Атлон Авіа».

 

“ Ми – невелика компанія, що виробляє безпілотну авіаційну техніку, активна фаза нашого розвитку співпала з початком конфлікту на Сході, на сьогодні ми вже маємо майже 6-річний досвід роботи з силовими відомствами. Я теж вважаю, що країні потрібно вибрати один з двох шляхів: чи ми забезпечуємо будь-якою ціною потреби Збройних сил сьогодні і зараз тим, що є, і тоді ми закуповуємо зразки військової техніки озброєння переважно за кордоном і більша частина державного оборонного замовлення та бюджету витікає за кордони країни, не створюючи підстав для розвитку. Або – ми ставимо своїм пріоритетом розвиток власного вітчизняного ОПК, який має надвеликий потенціал. І тоді це інші рішення та підходи. Від таких двох принципових стратегій залежить, власне, вся тактика і подальший розвиток. Приватні компанії мають великий потенціал, вони створювали, створюють і будуть створювати новітні зразки військової техніки. Питання лише – це буде завдяки, чи всупереч ситуації яка складається в державі. “- зазначив Артем В’юнник.

 

“ Щодо ударних безпілотників. Досвід нашої роботи з силовим відомством говорить про те, що треба думати не про зразок і як його потім використовувати. Треба говорити про рішення: рішення тактичних завдань та завдань на полі бою. Саме тоді з’являться зразки військової техніки, яких не було раніше. Прикладом є та робота, яку ми ведемо зараз по розробці баражуючих боєприпасів.

 

В будь-якому разі, для того, щоб говорити про рішення, потрібно щоб відомство мало більш відкриту комунікацію з виробником. Ця комунікація не повинна бути в форматі проведення ОТВ, ТТВ чи ТТЗ. Ми стикнулись у своїй сфері з дуже цікавою ситуацією: ми декілька років працюємо з артилерією, а потім нам говорять, що вже є оперативно-тактичні вимоги до безпілотного комплексу розвідки та коригування вогню артилерії. Ніхто навіть не запитав про наш досвід, наявність технічного потенціалу, можливість вирішити ті чи інші питання. Ми були поставлені перед фактом, змогли витримати ці вимоги та завершили державні випробування, але підхід має бути інший. Якби ми більше говорили про тактику застосування, про оперативно-тактичні аспекти, тоді ми могли б пропонувати рішення.

 

Я думаю, що силове відомство ніколи б не вигадало піднімати на коптері баражуючий боєприпас та скидати його в повітря, а потім використовувати його як засіб запуску, а потім – як ретранслятор, який дозволяє вертикальний зліт та вертикальне ураження цілі. Бо це не питання силового відомства, а тих, хто займається цим кожен день, знає як компонувати рішення і отримувати щось нове і унікальне,”- також сказав директор НВП «Атлон Авіа”.

 

“ Хотілося б наголосити, що кооперація приватних компаній з державними підприємствами і науковими установами є абсолютно необхідною.”- резюмував В’юнник.

 

Поделиться публикацией