ПРИВАТНІ ВИРОБНИКИ ОБОРОННОЇ ПРОДУКЦІЇ ЧЕКАЮТЬ ВІД УРЯДУ ВИКОНАННЯ ОБІЦЯНОК

«Ліга оборонних підприємств України», яка об’єднує близько 70 приватних оборонних підприємств, виступила з відкритим зверненням до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Суть звернення – обіцяне Урядом спрощення механізму виходу приватних українських виробників продукції військового призначення на міжнародний ринок. Відповідне рішення Уряду України було прийняте на початку квітня, але досі не введено в дію з неясних причин.

«На сьогоднішній день приватні оборонні підприємства виконують дві третини державного оборонного замовлення і забезпечують Збройні Сили України та інші військові формування держави сучасними зразками озброєння, воєнної і спеціальної техніки. Левова частка з них входять до складу Ліги» — йдеться у тексті звернення Ліги.

У зверненні наголошується, що виробничий потенціал приватних оборонних підприємств дозволяє їм забезпечувати не тільки внутрішні потреби, а й реалізовувати свою продукцію на зовнішніх ринках. А це може сприяти розвитку підприємств, покращить імідж України на міжнародній арені, а головне — принесе валютні надходження в економіку країни.

«Ліга оборонних підприємств України» вітає рішення Уряду, яке спрощує механізм виходу приватних українських виробників продукції військового призначення на міжнародний ринок, за рахунок скасування зобов’язання суб’єктів господарювання, яким надані повноваження на експорт товарів військового призначення, здійснювати маркетинг ринку збуту і встановлювати зовнішні ціни на товари військового призначення за погодженням з ДК «Укроборонпром».

Реалізація нової постанови дозволить демонополізувати процеси зовнішнього ціноутворення, створити рівні умови та усунути штучні бар’єри для приватних підприємств оборонно-промислового комплексу.

«Разом з тим, на превеликий жаль, зазначене урядове рішення, яке, на нашу думку, є першим вагомим кроком в напрямку позитивних, вкрай необхідних зрушень, на сьогоднішній день до кінця не реалізовано» — зазначено в зверненні до Прем’єр-Міністра.

На даний момент зміни, що були прийняті на засіданні Уряду 8 квітня поточного року, досі не внесені в постанови КМУ, які розміщені на державних офіційних інтернет-ресурсах, № 838 (від 8 червня 1998 р. ) та  № 1228 (від 12 липня 1999 р.)

Тому приватні виробники оборонної продукції вирішили звернутися до Шмигаля із проханням прискорити процес набрання чинності змін, що дозволять більш вільно здійснювати експорт товарів військового призначення.

Поделиться публикацией