ПРИВАТИЗАЦІЯ НЕПРОФІЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ «УКРОБОРОНПРОМУ»: ВІДПОВІДІ НА 5 ГОЛОВНИХ ПИТАНЬ

ДК «Укроборонпром» у відповідності до Програми реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу, яка була затверджена Кабінетом Міністрів України, проводить реформування Концерну з метою передачі на приватизацію непрофільних підприємств, які не випускають оборонну продукцію, до Фонду держмайна України. Про це повідомили на офіційному сайті держконцерну 1 жовтня ц.р.

Передача таких непрофільних активів дозволить завершити реформування ДК «Укроборонпром» як найбільшого оборонно-промислового об‘єднання України. Враховуючи важливість цієї теми, Держконцерн відповідає на п‘ять головних питань щодо приватизації своїх непрофільних активів.

Навіщо проводити приватизацію непрофільних підприємств

 

Із 131 підприємства, що входять до складу Концерну, 20 знаходиться на тимчасово окупованій російським агресором території України. Ще декілька десятків – з 90-х років не випускають оборонну продукцію, тобто не мають стратегічного значення для оборони України та не можуть інтегруватися до оборонного комплексу України.

 

«Ми дійсно ставимо на порядок денний приватизацію підприємств. Для чого? Держава – поганий власник і поганий менеджер – управління державними підприємствами завжди було джерелом корупції. І тут нам треба було рішуче і прозоро за участі іноземних радників організувати приватизацію державних підприємств. Але це не стосується підприємств оборонного комплексу… Це було би безвідповідально, коли йде війна, приватизувати підприємства, які забезпечують оборону держави», – наголосив Президент України Петро Порошенко під час відвідування ДП НВКГ «Зоря-Машпроект».

 

Підприємства, які з 2014 року оновлювали виробничі потужності, залучали високопрофесійні кадри, постачають свою продукцію до Збройних Сил України та інших силових відомств та мають чіткий план подальшого розвитку, як оборонні підприємства, не будуть приватизовані.

 

Тобто більше 80 заводів, конструкторських бюро та науково-виробничих комплексів, які займаються випуском, модернізацією, ремонтом озброєння та випуском комплектуючих до неї, залишаться у власності держави та складі ДК «Укроборонпром» .

 

У свою чергу, виведення зі складу Концерну непрофільних активів дозволить акумулювати всі сили саме для розвитку дійсно важливих для обороноздатності України підприємств, від оновлення виробничих потужностей та завантаження яких залежить обороноздатність країни.

 

Які підприємства будуть приватизовані

 

Вже зараз сформовано перелік із підприємств, які будуть передаватися до Фонду державного майна України. Це виключно непрофільні підприємства, які зараз займаються випуском продукції цивільного призначення чи ще у 90-х припинили будь-яке виробництво.

 

На першому етапі планується передати близько 10 підприємств, на яких сумарно у штаті знаходиться близько 300 працівників. Мова йде саме про знаходження в штаті, бо більшість з них вже багато років фактично працює на інших приватних підприємствах.

 

Наприклад, до Фонду державного майна України вже передано пропозицію щодо приватизації ДП «171 Чернігівський ремонтний завод», який більше 10 років не мав замовлення і тільки після 2014 року виконав поодинокий ремонт автомобільної техніки військового призначення, у подальшому розпочавши співпрацю із цивільними структурами, сконцентрувавшись на роботі із автонавантажувачами.

 

Для запуску цього підприємства «Укроборонпром», у тісній співпраці із правоохоронними органами, добився заборони відчуження будь-якого майна заводу та провів інші заходи з максимально можливого «оздоровлення» підприємства.

 

Ще одним, вже запропонованим для приватизації підприємством, є ДП «Івано-Франківський котельно-зварювальний завод», що виробляє котли, колектори, резервуари, насосні установки та газові балони для автомобілів. З 2014 року підприємство знаходиться у стані санації.

 

Як відбувається приватизація

 

У відповідності до чинного законодавства Концерн передає Фонду державного майна України пропозиції щодо підприємств, які будуть йому передані з метою приватизації. Фонд держмайна проводить повну оцінку підприємства та приймає рішення щодо його приватизації.

У випадку прийняття рішення щодо приватизації, за допомогою прозорих електронних майданчиків, обирається новий ефективний приватний власник, який має скоригувати виробничий профіль підприємства у відповідності до умов ринкової економіки та погасити всі борги підприємства.

 

Що буде з робітниками

 

Обов‘язком нового власника стане повне покриття заборгованості перед співробітниками по зарплатні, у випадку її наявності. Після проведення всіх заходів із перепрофілювання виробничої діяльності, очікується, що приватизоване підприємство не тільки збереже штатну чисельність, а і створить нові робочі місця.

 

Куди підуть гроші

 

Після проведення прозорої приватизації кошти від неї напряму будуть направлені Фондом державного майна України до Державного бюджету України. Це ті кошти, які, у випадку прийняття відповідних рішень керівництвом країни, можливо направити на оновлення виробничих потужностей підприємств оборонно-промислового комплексу, або на які Збройні Сили України зможуть закупити нове озброєння, або які будуть направлені по іншим статтям Державного бюджету.

 

Таким чином, приватизація непрофільних активів дозволяє вирішити одразу декілька питань. По-перше – відокремити від оборонної промисловості підприємства, які вже багато років не працюють над обороноздатністю держави, але мають великий потенціал у цивільній сфері. По-друге – направити до Державного бюджету кошти від приватизації. По-трете – дозволити підприємству працювати на приватному ринку цивільної продукції,  як приватне. Це дасть можливість створити нові робочі місця, опановувати нові технології та виробляти нову продукцію, сплачуючи податки до бюджетів всіх рівнів.

 

Поделиться публикацией