ПрАТ «РАМЗАЙ» ПРЕДСТАВИЛО УДОСКОНАЛЕНИЙ КОМПЛЕКС УПРАВЛІННЯ ОЗБРОЄННЯМ ВЕРТОЛЬОТУ

ПрАТ «Рамзай» представило удосконалений комплекс управління озброєнням вертольоту —  прицільно-навігаційний комплекс ПрНК-17 власної розробки та виробництва, який дозволяє вражати броньовані або стаціонарні цілі противника із гвинтокрилої машини керованими ракетами, а також суттєво збільшує точність ураження цілей некерованою зброєю.

 

ПМ-ЛКТ – підвісний оптико-електронний модуль комплексу ПрНК-17 розробки ПрАТ «Рамзай»

Це відбулося 18 травня ц.р. під час відвідання вітчизняного виробництва гелікоптерів на ПАТ “Мотор Січ” віце-прем’єр-міністром – міністром з питань стратегічних галузей промисловості України Олегом Уруським та міністром оборони України Андрієм Тараном.

 

Зокрема, на ПрАТ «Рамзай» поінформували, що постійно займаються удосконаленням власних розробок. Так, у новому прицільно-навігаційному  комплексі ПрНК-17 на відміну від попередньої версії 524Р, встановлено далекомір та гіровертикаль – вони дозволяють збільшити точність ураження цілей та більш точне використання некерованої зброї вертольоту, а також вирішення задач прицілювання та ураження повітряних цілей, зокрема ракетою з інфрачервоною системою самонаведення Р-73. Крім того, більш потужним став і сам ПМ-ЛКТ – підвісний оптико-електронний модуль – він обладнаний покращеною оптикою. Така система дозволить вертольоту вражати наземні цілі на дальності до 7,5 км (ракета РК-2 розробки ДержККБ «Луч»), а у перспективі, й до 12 км (зокрема, ДержККБ «Луч» працює над створенням такої ракети під назвою «Альта»).

 

Команда розробників ПрАТ «Рамзай»

 

Нині вже почалися заводські випробування цієї розробки — системи управління зброєю бойового гелікоптера з прицільно-навігаційним комплексом ПрНК-17 (24).

 

Такий рух підприємства вперед не означає, що комплекс керованого озброєння 524Р, який проходить державні випробування, втрачає актуальність. Наразі прицільно-навігаційний комплекс ПрНК-17 (24) може замінити попередню версію в разі відповідного рішення замовника.

Приватна компанія «Рамзай» виступила як інтегратор та співрозробник  — разом з ДержККБ «Луч», ПАТ «Мотор Січ» та ДП НВК «Фотоприлад») комплексу керованого озброєння 524Р, який призначений для використання керованих ракет РК-2В (комплексу вертолітного озброєння «Бар’єр-В») гелікоптерами Мі-24 або Мі-8МСБ-В (модернізований Мі-8).

 

Мі-8МСБ-В із комплексом 524Р

У подальшому ПрАТ «Рамзай» повністю освоїло та розпочало випуск систем управління зброєю бойового вертольоту власного виробництва (із частковим залученням ДП НВК «Фотоприлад» та ДП «Ізюмський приладобудівний завод»), що дозволить використовувати вертольоти армійської авіації України у нічному бою та у будь-яку погоду. На підприємстві «Рамзай» також повідомили, що така система дозволить суттєво збільшити можливості використання і некерованою зброєю. Зокрема, ракетами С-8 — точність їх пусків завдяки використанню лазерного далекоміру та балістичного обчислювача зросте щонайменше у два разі, а використовуватимуться вони на дальності 2,5-5 км.

Крім того, на підприємстві повідомили, що мають намір встановити на вертоліт також і ракету повітряного бою («повітря-повітря») Р-73, яка за умов інтеграції системи нашоломної вказівки НСЦ «Сура» (виробництва заводу «Арсенал») дозволить вертольоту збивати повітряні цілі, чого раніше не було.

 

Однак набагато більше перспектив з’явилося у поточному році. Зокрема, зростають замовлення Міністерства оборони України ПАТ “Мотор Січ” – у частині модернізації вертольотів. Наразі “Мотор Січ” виконує контрактів за державним оборонним замовленням на суму понад 1,5 млрд гривень. Внаслідок цього та опанування підприємством капітального ремонту і модернізації Мі-24 зростають і перспективи переозброєння вертольотів.

Поделиться публикацией