ПОЛЬЩА ОТРИМАЛА ПЕРШІ МОДЕРНІЗОВАНІ ТАНКИ LEOPARD 2PL

Польське державне оборонно-промислове об’єднання Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) 28 травня 2020 року повідомило, що передало Війську Польському перші два модернізованих основних танка Leopard 2PL, переобладнаних з раніше поставлених з Німеччини танків Leopard 2A4. Приймальний акт за результатами випробувань двох перших модернізованих танків Leopard 2PL був підписаний 8 травня 2020 року, і на «Цього тижня» ці два танка були передані у війська. Поставка ще трьох модернізованих танків повинна відбутися найближчим часом.

Про це повідомив портал bmpd.livejournal.com.

Перші танки Leopard 2PL надходять до складу дислокованої в Свентошуве 10-й бронекавалерійської бригади (10 Brygada Kawalerii Pancernej im. Gen. Broni Stanisława Maczka) 11-ї Любскої бронекавалерійської дивізії (11 Lubuska Dywizja Kawalerii Pancernej im. Króla Jana III Sobieskiego) польської армії.

Контракт на модернізацію 128 (перебувають на озброєнні польської армії) німецьких танків Leopard 2A4 до рівня Leopard 2PL був укладений міністерством національної оборони Польщі з PGZ в 2015 році, пізніше він був доповнений контрактом на модернізацію ще 14 придбаних Польщею танків Leopard 2A4 — таким чином, всього модернізації підлягають 142 танка. Проект модернізації був розроблений PGZ спільно з німецькою групою Rheinmetall за окремим контрактом, що обійшов польській стороні в 130 млн євро. Головним підрядником з проведення робіт виступає підприємство Zakłady Mechaniczne «Bumar-Łabędy» SA в Глівіце (входить до складу PGZ).

Фактично основні роботи з модернізації двох перших танків, що використовувалися в якості зразків для випробувань, були проведені Rheinmetall та передані на випробування ще в 2018 році. За провідною роллю німецької сторони модернізувалися ще чотири танки, а ще 12 модернізуються Bumar-Łabędy спільно. Тільки такі машини повинні модернізуватися повністю польською стороною.

В цілому реалізація контракту затягнулася — за його умовами, перші танки Leopard 2PL повинні були бути здані на початку 2019 року, з повним завершенням робіт до кінця 2021 року. Фактично перші танки здані тільки тепер, а термін виконання контракту продовжено до 2023 року. Загальна вартість програми модернізації становить 3,29 млрд злотих (820 млн дол).

Програма модернізації Leopard 2PL включає, крім проведення капремонту танка, установку додаткової модульної захисту корпусу та башти, допоміжної силової установки, нової протипожежної апаратури, вдосконалених прицілів командира і навідника з телевізійними камерами KLW-1 Asteria III, приладу нічного бачення KDN-1 Nyks механіка водія, електричних приводів стабілізації гармати (замість гідравлічних), модернізацію системи управління вогнем, введення в боєкомплект гармати нових 120-мм пострілів Rheinmetall DM11 і DM63.

Нагадаємо, що в 2002-2003 роках Польща отримала від Німеччини з наявності Бундесверу практично на безоплатній основі 128 танків Leopard 2A4 і 10 броньованих ремонтно-евакуаційних машин BpZ 2 (поляки тоді оплатили тільки їх транспортування). За угодою 2013 року вартістю вже 181,3 млн євро Польщею було з наявності Бундесверу в 2014-2015 роках отримано 105 танків Leopard 2A5, а також ще 14 танків Leopard 2A4 і 18 броньованих ремонтно-евакуаційних машин BpZ 2.

Поделиться публикацией