ПОЛЬЩА МАЄ НАМІР РОЗМСТИТИ АМЕРИКАНСЬКІ УДАРНІ БПЛА НА СВОЇЙ ТЕРИТОРІЇ

Варшава і Вашингтон ведуть переговори про розміщення бази американських безпілотних літальних апаратів на території 12-ї бази БПЛА ВПС Польщі в Мірославці. Про це в своїй статті на сайті www.belvpo.com повідомив Микола Астровський. За його словами, цю інформацію підтвердив прес-секретар генерального командування Війська Польського.

Військові експерти стверджують, що Пентагон планує розмістити БПЛА MQ-9 «Reaper». Незважаючи на те, що Міністерство національної оборони Польщі не коментує ці дані, відомо, що американська сторона вже провела рекогносцировку в Мірославці і вже навесні цього року тут можуть з’явитися ударні безпілотники класу MALE (середньовисотні, великої тривалості польоту). Дрони такого класу відсутні на озброєнні Війська Польського, проте до кінця 2018 року, в рамках технічної модернізації польських ПС, планується підписати угоду на їх покупку.

Сьогодні Військо Польське має різні типи БПЛА. Найбільші з них це тактичні машини ближньої дії «ScanEagle», які були отримані в дар від уряду США в ході місії ISAF в Афганістані. Крім того, на озброєнні польських підрозділів числяться розвідувальні безпілотні машини «Orbiter» ізраїльського виробництва і безпілотні системи «FlyEye» розробки приватної групи підприємств «Grupа WB», що працює для оборонного сектора.

Якщо розглядати американські підрозділи, розміщені в Польщі в рамках «посилення передової присутності», а саме бойову бронетанкову бригадну групу, то слід вказати, що у тактичних з’єднань, розміщених в регіоні, є дрони класу «міні» типу «Raven» або тактичні безпілотні системи «Shadow 200».

Слід зазначити, що багатоцільові БПЛА MQ-9 «Reaper», які незабаром можуть з’явитися на території сусідньої Польщі, здатні нести бомби GBU-12 Paveway II, GBU-38 JDAM, ракети «повітря-земля» Hellfire (поміщається 4 ракети) і наносити удари по наземних цілях з великою ефективністю. Також «Reaper» може використовуватися в якості розвідника.

Максимальна стартова маса БПЛА MQ-9 «Reaper» — 4,7 т, з яких корисне навантаження становить 1,7 т. Апарат здатний розвивати швидкість до 370 км на годину (за деякими джерелами до 480 км на годину), літати на висоті 18,5 км. Максимальна тривалість польоту БПЛА MQ-9 «Reaper» дорівнює 27 годинам.

До сих пір важкі безпілотні системи використовувалися в Центральній і Східній Європі тільки в декількох випадках. Наприклад, в 2015 році американські MQ-1 «Predator» (їх замінять на «Reaper») застосовувалися в Литві. У 2016 році ізраїльські системи Hermes 900 (класу MALE) і Hermes 450 (тактичні середньої дальності) забезпечували безпеку саміту НАТО в Варшаві і Всесвітні Дні молоді в Кракові. Відомо, що нещодавно над Центральною і Східною Європою, в тому числі над територією України, БПЛА RQ-4 «Global Hawk» виконував розвідувальний політ.

БПЛА «Reaper» активно застосовуються в різних бойових операціях на Близькому Сході, в Афганістані і Африці.

Фактично в даний час на території Польщі крім національних ЗС розміщені багатонаціональна бойова батальйонна група НАТО, склади озброєння і військової техніки, бойова бронетанкова бригадна група США, бригада армійської авіації США, ескадрилья винищувачів F-16 і ланка військово-транспортних літаків C-130 ВПС США , в повітряному просторі країни чергує літак дальнього радіолокаційного виявлення та управління авіацією НАТО.

Це вже потужний ударний потенціал на східному фланзі НАТО безпосередньо біля кордонів Білорусі, який значно зросте з прибуттям сюди багатоцільових БПЛА. Тільки ось до чого подібне посилення американської військової присутності в Польщі, не зовсім зрозуміло. Прямої загрози від сусідів у поляків немає — у росіян в Калінінградській області занадто мало військ, щоб вони представляли якийсь інтерес в стратегічному плані, а Білорусь щороку скорочує свої Збройні сили і, якщо так буде тривати до 2020 року, їх стане в чотири рази менше польських. А тут ще й американські війська. В такому випадку офіційному Мінську варто переглянути плани по оптимізації власних Збройних сил, інакше буде пізно.

Поделиться публикацией