ПЛАН ПРОТИДІЇ ЗАХОПЛЕННЮ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ В 2014 РОЦІ ПОЧАЛИ ВІДПРАЦЬОВУВАТИ, АЛЕ НЕ РЕАЛІЗУВАЛИ, — ЗАСТУПНИК СЕКРЕТАРЯ РНБО КРИВОНОС

Заступник секретаря Ради національної безпеки й оборони України Сергій Кривонос заявив, що Генштаб ЗСУ у 2014 році відпрацював план протидії захопленню території України.

Про це він повідомив 19 грудня ц.р.  в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Війна для Збройних сил почалася 31 січня 2014 року, адже саме тоді частини Високомобільних десантних військ і частини спеціального призначення було піднято по тривозі. І ми почали відпрацьовувати план, який передбачав протидію захопленню території України. Цей варіант Генеральним штабом був передбачений і відпрацьований», — розповів він.

Водночас багато військових частин були зорієнтовані за цим планом, як протидіяти можливим спробам захоплення територій України.

«Зокрема, і частини ВДВ, безпосередньо 25-та повітряно-десантна бригада і 79-та аеромобільна бригада. Вони мали вводитися в Крим, займати позиції і посилювати те угруповання в Криму, яке мали Збройні сили України», — повідомив Кривонос.

На його думку, перебування сил ЗСУ в Криму могло «утримати від безкарного зухвальства війська Російської Федерації».

«Було три етапи цього плану. Перший етап: коли безпосередньо увійшли передові підрозділи 25-ї бригади. І через певний час мав розпочатися другий етап. Але його не було реалізовано, бо не було підписано бойові розпорядження на застосування цих частин. Відповідно, план згорнули», — заявив заступник голови РНБО.

Причиною згортання плану протидії захопленню території України він вважає політичну складову.

«Цілком ймовірно, що до збройного спротиву в Криму і не дійшло б, якби з боку України під час захоплення Криму була чітка протидія», — заявив заступник секретаря РНБО.

Поделиться публикацией