ПИТАННЯ МОСКІТНОГО ФЛОТУ ПОКИ ЩО Є ЗАГАЛЬНОЮ ТЕЗОЮ — ЕКСПЕРТ

Знищення морських цілей противника треба вирішувати насамперед наявністю протикорабельних комплексів, які можуть спокійно пересуватися по береговій лінії за рахунок єдиного радіолокаційного поля, яке контролює Чорне і Азовське моря. Таку думку висловив директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, військовий експерт Сергій Згурець в інтерв’ю «Апострофу» 28 серпня.

За його словами, за умови наявності достатньої кількості мобільних протикорабельних комплексів можна абсолютно убезпечити наше узбережжя від наближення морських сил противника й повністю зірвати будь-які десантні операції. Це одна з версій, яку можна використати українською стороною для побудови асиметричної системи оборони.

С.Згурець переконаний, що Військово-морські сили перебувають в найбільш складному стані порівняно з іншими родами й видами військ. «Через анексію Криму й агресію Російської Федерації ми втратили основне ядро наших ВМС. Сьогодні ми вибираємо варіанти, які можемо забезпечити: створення броньованих артилерійських катерів «Гюрза-М», десантних катерів типу «Кентавр», які є в межах державного замовлення. Вони вирішують певні питання з точки зору заповнення потреби ВМС, але вони не спроможні вирішити ті завдання, які можуть виникати на морських напрямках» — зазначив військовий фахівець.

«Я не думаю, що у нас є можливість швидко побудувати новий потужний флот. Стратегія зараз полягатиме в тому, що ми отримаємо певну кількість кораблів від США. Йдеться про кораблі типу Island, які справді суттєво пришвидшить темпи посилення наших Військово-морських сил, але цього буде замало», — додав він.

 

С.Згурець також зазначив, що питання москітного флоту поки що є загальною тезою. Можна і наявність сотні броньованих катерів типу «Гюрза-М» вважати москітним флотом, але на будь-яке військове угрупування на морі чи суходолі треба дивитися через призму того, чи спроможне воно виконати бойове завдання.

«Якщо москітний флот із сотні кораблів і катерів «Гюрза» не може пережити чотирибальний шторм, то який сенс говорити про виконання бойових завдань? Слід розуміти, що є певні завдання: стримати появу російських сил на акваторії та унеможливити проведення десантної операції або застосування цими кораблями засобів враження по нашому узбережжю. Боротися з росіянами у форматі симетричної протидії ми не можемо. Ми повинні використовувати варіанти від міжнародного тиску до асиметричних дій. Треба шукати такі болючі точки, які, можливо, знаходяться не в акваторіях Чорного й Азовського морів і примусять росіян поводитись по-іншому. Але поки що військово-морська складова не перебуває в динамічному розвитку». – такий висновок керівника інформаційно-консалтингової компанії Defense Express.

Поделиться публикацией