ПЕРШІ 19 ПІДПРИЄМСТВ НА НАЙБЛИЖЧИХ ЗАСІДАННЯХ КАБМІНУ БУДУТЬ ПЕРЕДАНІ ДО ФОНДУ ДЕРЖМАЙНА — ВІЦЕ-ПРЕМ’ЄР УРУСЬКИЙ

Перша хвиля з 19 підприємств на найближчих засіданнях Кабміну будуть передані до ФДМ. Друга хвиля – там, наприклад, є абсолютно перспективне підприємство «Карпати», яке не має стосунку до оборонної галузі. Ми плануємо розглянути можливість створення Державного фонду оборонної промисловості і наповнювати його коштами від продажу таких активів. Подібний оборонний фонд успішно працює а Туреччині, ми його не будемо копіювати, зробимо свій.

Про це повідомив віце-прем’єр-міністр — міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський під час прес-конференції 23 жовтня.

За його словами, на сьогодні до УОП входять 137 підприємств, 21 з них – на тимчасово окупованій території, їх долю розглянемо після звільнення. «Значна частина підприємств, які втратили зв’язок  оборонною промисловістю будуть передані до ФДМ на приватизацію. Ми ділимо їх на 2 групи» — пояснив чиновник.

Він додав, що понад 60 підприємств складуть майбутнє обличчя ОПК, усі вони пройдуть корпоратизацію, казенні підприємства буде корпоратизовано у два етапи – спочатку переведено у статус державних підприємств, а потім корпоратизовано.

Уруський повідомив, що існує чимало проблем із підприємствами ОПК.

«Ми відвідали понад 40 оборонних підприємств – оцінили стан обговорили проблеми та бачення з керівниками підприємств, ще залишилися Житомирська та Хмельницька область. Одна з нагальних проблем, яку показали візити – було втрачено зв’язок оборонних підприємств з центральними органами виконавчої влади, оскільки профільної інституції не існувало, а її функції виконувала «квазіструктура» «Укроборонпром». «Проте останнім часом керівництво Концерну було зосереджено на розробці самих документів щодо реформування, а про реальний стан справ – що відбувається на заводах, в якому стані вони знаходяться, які є технології є на заводах – в цьому був абсолютний дисонанс та розрив. Це звичайно могло призводити до помилкових управлінських рішень». Наприклад, на заводі «Кварсит» за 5 років нікого з УОП не бачили. В УОП планують перенести виробництво з цього підприємства в Ізюм, але на практиці це неможливо — вони просто не бачили як виглядає технологія, її неможливо перемістити на практиці.  І таких прикладів чимало» — розповів віце-прем’єр-міністр — міністр з питань стратегічних галузей промисловості України.

Поделиться публикацией