ПЕРШИЙ В УКРАЇНІ КОНКУРС ОБОРОННИХ ТЕХНОЛОГІЙ: ЩО ПРОПОНУЮТЬ РОЗРОБНИКИ

14-15 травня 2019 р. на базі Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» (НТУУ КПІ), вперше окремо від інноваційного холдингу Sikorsky Challenge буде проведена оборонна панель як окремий відкритий конкурс оборонних технологій.

Від інвентаризації до впевненого технологічного зростання  

Метою цього заходу є визначення найцікавіших та найактуальніших проектів у різних галузях техніки та надання авторам кращих з них допомоги в комерціалізації, створенні успішних стартап-компаній та виведенні інноваційних продуктів на національний та міжнародні ринки. Під час заходу будуть представлені проекти військового та подвійного призначення, а потенційними замовниками передусім можуть стати підприємства Державного концерну ДК «Укроборонпром», ГС «Ліга оборонних підприємств України», вітчизняними та зарубіжними інвесторами. Слід зазначити, що ідеологом цього форуму технологій є ректор НТУУ КПІ, академік Національної академії наук України Михайло Згуровський, який як голова Наглядової ради ДК «Укроборонпром» визначив важливе завдання сьогодення – поєднати можливості наукових і конструкторських розробок у сфері безпеки і оборони з потребами військового та інших силових відомств, а також самих оборонних підприємств-виробників. Іншими словами, визначити, які наявні технології безпекового призначення є сьогодні в Україні. Передбачається, що це стане першим кроком у створенні потужної вітчизняної технологічної платформи, яка стане прообразом моделі американського агентства перспективних оборонних проектів DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) міністерства оборони США. Тобто, здійснення переходу від аналізу й відбору наявних напрацювань до постановки перспективних завдань найкращим розробникам, як це прийнято в США. Проте для початку і це вагомий результат. Беручи до уваги, що інвентаризації оборонних розробок у країні не було.

Всього до організаторів надійшло 130 проектів, з яких експертна комісія відібрала на конкурс 85 розробок у галузі безпеки та оборони, при цьому досить показовим є той факт, що близько 80 проектів на конкурс надали саме вищі навчальні заклади або їх студенти, 34 проекти – приватні підприємства та 10 проектів – установи і інститути Національної академії наук України.

Варто зауважити, що на конкурсі проектів оборонних технологій широко представлені різноманітні інформаційні технології, оптичні та хімічні технології, технології створення засобів ураження та захисту від них, технології матеріалознавства, технології елементної бази радіоелектроніки, технології позиціонування і навігації, а родзинкою заходу стануть авіаційні та космічні технології та технології тактичної медицини.

Усі 130 науковомістких ідей, які були представленні організаторам конкурсу, можна розділити в першу чергу за ступенем готовності. Наприклад, кровоспинний композитний матеріал являється дослідним зразком. В основу цього винаходу покладене завдання створити кровоспинний композитний матеріал, що містить інертну матрицю заповнену нанорозмірним кремнеземом, структуруючими, скріплюючими та антимікробними речовинами. Матеріал має вигляд листа товщиною 3-7 мм будь-якої форми і розміру, який упакований в стерильну плівкову упаковку. У конкурсі, також, беруть участь і бета-версії продуктів, а саме бойова куля, що при потраплянні в ціль виводить з ладу елементи електроніки. Зокрема, розробниками повідомляється, що конструктори ставили за мету створення бойової кулі, яка призначена для виведення із ладу цілей (машин, які містять засоби електроніки) або ж до збою роботи цих засобів машин шляхом генерування високовольтного розряду при потраплянні в ціль. Але також і ураження живої сили, як звичайна бойова куля.

На конкурсі оборонних технологій будуть й вироби, що вже впроваджено у виробництво. Серед них реєстратор 06000.3(X) та програмний комплекс захищених мобільних переговорів «SecurePhone». Перший виконує функцію мініатюрного реєстратора у вигляді жетону, що кріпиться до пораненого, який розрахований на використання у тактичній медицині і медицині катастроф та призначений для швидкої реєстрації невідкладних станів серцево-судинної системи поранених військових та передачі отриманих даних в режимі безперервного запису, моніторингу та збереження. Ідеєю другого виробу є створення комплексу для передачі мовних та мультимедійних повідомлень, а також потокового відео у захищеному вигляді через інтернет із забезпеченням їх конфіденційності та цілісності на базі терміналів стільникового зв‘язку з ОС Андроїд. Розробники запевняють, що захист інформації забезпечується повним шифруванням трафіку даних. Використовуються сучасні міжнародні криптоалгоритми.

Також, в конкурсі бере участь проект під назвою «Швидкісні вертольоти». «Експериментальний зразок швидкісних вертольотів своєю конструкцією перевершують існуючі типи летальних апаратів за рахунок швидкості зльоту, вантажопідйомності та швидкості польоту (до 500км/час). Що дає значні переваги над існуючими сучасними вертольотами за рахунок більшої кількості озброєння, маневрування та безпеки», — запевняє розробник.

Серед представлених конкурсантами інновацій є і декілька унікальних ідей. Зокрема, до таких можна віднести представлену фізичну теорію під назвою «Фізика для літаючої тарілки». У роботі вирішується головна невирішена загадка фізики –  процес народження гравітації. Наводяться два експерименти, проведені автором; аналізуються природні явища та винаходи, які не мають теоретичного обґрунтування.

Ще одна цікава представлена ідея стосується створення теплоінфравізійного камуфляжу. Ідеєю проекту є розробка концепції камуфляжного костюму, який здатний запобігти виявленню особового складу через засоби тепловізійного та інфрачервоного спостереження.

А завдяки невпинному світовому прогресу літако- та ракетобудування, виробництво новітніх спеціальних сплавів різного функціонального призначення в цій галузі набуває у сучасному світі не аби якої ваги. Фахівцями Запорізького національного університету, ПрАТ «Дніпроспецсталь» та ДП «Івченко Прогрес» розроблена нова цементована теплостійка сталь 10Х3НМ3ФБч з раціональною структурою та підвищеними експлуатаційними характеристиками, а також розроблено інноваційну технологію її хіміко-термічного оброблення. Отже, технологія розробки та впровадження у виробництво сучасних сплавів для аерокосмічної техніки  наразі знаходиться у стані дослідно-промислового впровадження.

Досить важливим виробом для країни, яка вже п’ять років знаходиться у стані війни, є мобільний кабінет для екстреної психологічної допомоги військовослужбовцям. Розробка не має аналогів мобільного кабінету для екстреної психологічної допомоги військовослужбовцям, який реалізує різні функції, такі як профілактики розвитку постстресових розладів у комбатантів,   активації вольового потенціалу, зниження рівню тривожності у військовослужбовців перед бойовими діями, зменшення психогенних втрат серед військовослужбовців.

На конкурсі фахівцями також представлено композиційний матеріал для захисту військової техніки та її екіпажів. Вони впевнені, що проривним може стати виготовлення елементів захисту (броньованих плит, бронежилетів та інш.) з композиційних матеріалів на основі високомодульних твердих сполук зі зв’язкою з самофлюсівних сплавів та дисперсно зміцнених сплавів алюмінію за рахунок більш високих значень характеристик міцності зв’язки у порівнянні з існуючою покращити функціональні характеристики матеріалу у цілому. До того ж, пропонуються енерго- та ресурсозберігаючі технології виготовлення легкої композиційної броні 6а класу захисту на основі армованих керамічних матеріалів, а також армованого металокерамічного сплаву на основі титану поліфункціонального призначення.

 

Найочікуваніші інновації конкурсу оборонних технологій 2019

Насамперед, хотілося б відзначити, що такий конкурс оборонних технологій вперше проводять в Україні, але деякі інновації військового призначення вже були представлені на інноваційному холдингу Sikorsky Challenge. Звичайно усі технології, які представлені на цьому конкурсі, відіграють неабияку роль для України та для «оборонки» в цілому, але хотілося б виокремити саме ті технології, які являються стратегічно важливими на даний момент. Не в останню чергу через війну, хоча й «гібридну» за визначенням, але все ж достатньо технологічну.

Власне кажучи, на першому конкурсі оборонних технологій представлено інформаційні технології підвищення завадозахищеності ідентифікаційних систем радіолокаційного упізнавання. Розробниками пропонується метод підвищення завадостійкості ідентифікаційних систем радіолокаційного упізнавання (ІС РЛУ), який полягає в спадкоємному переході від обслуговування окремих сигналів запиту до обслуговування окремих запитувачів за рахунок виділення синхронних послідовностей сигналів запиту. Що дозволить виключити з обслуговування некорельовані послідовності сигналів запиту і значно знизити інтенсивність обслуговування корельованої послідовності. Керуючись методами порівняльного аналізу показано, що ІС РЛО у якій реалізовано запропонований метод має більш високу завадостійкість у порівнянні з існуючою.

Крім того, на заході 14 – 15 травня можна буде ознайомитися з ОТ БАК «Горлиця». БАК «Горлиця» — це оперативно-тактичний безпілотний авіаційний комплекс (ОТ БАК) призначений для ведення повітряної розвідки у простих та складних метеоумовах, вдень та вночі, а також передача на командний пункт бригади розвідувальної інформації про цілі противника для забезпечення ефективного бойового використання механізованих бригад, батарей, ракетних військ та артилерії та армійської авіації. Комплекс може нести ударне озброєння. Продовжуючи тему робототехніки важливо відзначити, що в конкурсі візьме участь розробка багатоцільової оптико-електронної системи повітряної розвідки для тактичних БПЛА на гіростабілізованій поворотній платформі з автосупроводженням та ІЧ-підсвічуванням вибраної цілі.

До стратегічно важливих пристроїв хотілося б віднести, також, ідею створення пристрою діагностування психофізіологічного стану військовослужбовця та методики визначення його боєздатності. «Метою науково-дослідної роботи є розробка нового методу діагностування психофізіологічного стану (ПФС) військовослужбовців як функціональної ланки Збройних сил України за біометричними даними, отриманими з приладів активного вимірювання, такого, що підвищує оперативність і точність визначення рівня боєздатності. Отримання такої інформації є визначальною і тоді, коли військовослужбовець перестає бути безпосередньою ланкою контуру управління, і йому відводиться роль окремої бойової одиниці, що має широкі можливості втручання в процес управління. Військовослужбовець при цьому працює в контурі управління на вищому ієрархічному рівні», — запевняють розробники.

В статусі експериментального зразку на конкурсі представлено розробку конструкції, технологічних процесів одержання високо осколкових литих моно-, фрагментованих та армованих корпусів і організація їх серійного та масового виробництва для мінометних пострілів, артилерійських нарядів та ручних гранат для потреб ЗСУ Етап №1. «Розробка конструкції мінометного пострілу М81/82мм, технології одержання високо осколкових литих моно-, фрагментованих і армованих корпусів та стабілізаторів для цього пострілу зі сталі та високоміцного чавуну з послідуючим виготовленням експериментальної партії корпусів та оцінкою їх ефективності на уламкоутворення». До того ж, на заході буде мобільний бойовий модуль  дистанційного керування, оснащений 4 ел. двигунами та літій-іонними акумуляторами. Забезпечує великий запас ходу, та точність наведення. Розробниками повідомляється, що є готовий прототип даного виробу.

У статусі дослідно-промислового впровадження відвідувачам надана можливість ознайомитися з полімерною кулеметною стрічкою. Фахівці сфокусували свою увагу на виготовленні кулеметної стрічки для кулемета Калашникова (ПКМ) з полімерних матеріалів, на заміну стандартній металевій стрічці, а також на створенні автоматичних комплексів пакування набоїв в стрічку на логістичних складах.

З плином часу усе в світі автоматизується. Не виключенням є і оборонна сфера. Такої ж самої думки й дотрималися фахівці, які розробили «Мобільний додаток розвідника». Даний пристрій спряє збору та передачі розвідувальних даних у відповідні штаби на основі стандартів НАТО з використанням як захищених так і відкритих засобів зв’язку. Крім того, на сьогодні системи подвійного призначення, які здійснюють дистанційне зондування Землі з космосу (ДЗЗ), стали однією з найважливіших складових систем військової розвідки провідних країн світу, причому застосування таких систем для інформаційного забезпечення командування збройних сил у низці зарубіжних країн є одним з основних напрямків забезпечення національної безпеки. Ведення космічної розвідки стало одним з найважливіших складових інформаційного забезпечення бойових дій у військовий період та ефективним засобом інформаційного забезпечення структур, що відповідають за національну безпеку держав, у мирний час. Значною мірою це обумовлено тим, що розвідувальні системи космічного базування перестали бути в розпорядженні лише наддержав, що підтверджується помітним розширенням їх використання. Це і зумовило винахідників на створення інформаційної технології дешифрування аерокосмічних знімків подвійного призначення.

Замість висновків

Що ж, така кількість інновацій, яка представлена на першому конкурсі оборонних технологій 14-15 травня 2019 р., може означати лише те, що за останні кілька років до сфери безпеки та оборони приєдналися не тільки безпосередньо спрямовані підприємства, але й винахідники, які займаються створенням не лише продукції орієнтованої на цю сферу діяльності. Неможливо не відмітити, що більшу частину інновацій було представлено студентами вищих навчальних закладів.

Також надзвичайно важливо, що значна кількість інновацій є виробами подвійного призначення, а це означає, що вони будуть корисні як у мирний час, так і у час війни. Загалом, якщо брати вже згадувану ідеологію розвитку технологій США, їх агенція DARPA будує свої замовлення у такий спосіб, щоб через три-п’ять років військові розробки забезпечували й зростання цивільного сектору науковомістких галузей.

І останнє. Передбачається, що на конкурсі 14 – 15 травня буде присутня певна кількість іноземних інвесторів та представників національних підприємств, які будуть пильним оком спостерігати за стратегічно важливими винаходами. Отже, очікуємо й на комерціалізацію перспективних стартап-компаній вітчизняних винахідників. Хоча обороноздатність країни – у першу чергу.

Дмитро Бадрак,

«Оборонно-промисловий кур’єр»

Поделиться публикацией