ПЕРЕХІД НА СТАНДАРТИ НАТО Є ДОРОГИМ ДЛЯ УКРАЇНИ — МІНІСТР ОБОРОНИ

Повний перехід України на стандарти НАТО вимагає дуже великого фінансування.

Таку інформацію повідомили на DT,UA 17 січня ц.р., посилаючись на заяву міністра оборони Степана Полторака.

За його словами, цей процес може зайняти тривалий час, тому що необхідно поміняти всю техніку та озброєння. Реформа армії також для України буде коштувати дорого.

«В НАТО вступають не збройні сили і не Міністерство оборони – в НАТО вступає країна. Для цього нам треба дуже добре попрацювати. Завдання з реформування Міністерства оборони та Збройних сил за стандартами Альянсу ми визначили основні стандарти ми повинні отримати (ввести) до кінця 2020 року», — заявив Полторак.

Він додав, що повністю перейти на стандарти альянсу Україна зможе тільки при наявності повного фінансового ресурсу.

«А він, і взагалі реформа армії, є дуже дорогими», – зазначив міністр.

Полторак також додав, що Польща, яка вже 20 років перебуває у складі альянсу, «досі переходить на нову техніку, на нове озброєння і на стандарти, які є в Альянсі».

«Тому що провести реформи — підготовку, реформу кадрового забезпечення, реформу логістичного забезпечення, реформу бойового забезпечення, реформу органів військового управління — можна здійснити протягом певного періоду, при цьому не маючи величезного фінансового ресурсу. А поміняти всю техніку та озброєння – треба мати можливості закупівлі і мати фінансовий ресурс. Тому цей процес є більш тривалим», – підсумував Полторак.

Нагадаємо, в грудні минулого року Верховна Рада прийняла в першому читанні поправки в закон «Про оборону України», включивши в нього поняття «військова стандартизація», «військовий стандарт», «стандарт НАТО», «стандарт у сфері оборони держави-члена НАТО», «орган військової стандартизації» та їх тлумачення.

У грудні 2016 року Генеральний штаб ЗСУ завершив розробку Державної програми розвитку Збройних сил України на період до 2020 року, що передбачає перехід української армії до повної взаємосумісності з силами НАТО.

У червні того ж року президент Петро Порошенко підписав Стратегічний оборонний бюлетень України – документ оборонного планування, розроблений з метою визначення основних напрямків реалізації воєнної політики України та розвитку сил оборони до кінця 2020 року, який передбачає курс на інтеграцію України до НАТО.

Документ передбачає, що до 2020 року в українській армії мають бути проведені заходи щодо безпеки інформації згідно зі стандартами НАТО і посилені можливості Збройних сил як суб’єкта системи кібербезпеки.

Детальніше про виклики, що стоять перед ЗСУ на шляху реформування, читайте в статті Юрія Бутусова «Армія-2019: 5 життєво важливих змін» у тижневику «Дзеркало тижня. Україна».

Поделиться публикацией