ПЕРЕГОВОРИ ПРЕЗИДЕНТІВ УКРАЇНИ Й РФ ГАЛЬМУЄ ПУТІН, ВІН ВАГАЄТЬСЯ — РАДНИК ЕРДОГАНА

Радник президента Туреччини Ібрагім Калин зробив прогноз щодо майбутньої зустрічі глав України Володимира Зеленського та РФ Владіміра Путіна за посередництва Реджепа Тайїпа Ердогана. Його слова процитувала газета Hürriyet.

«На зустрічах із Зеленським та Путіним наш президент передав свою пропозицію про припинення війни та допомоги в організації зустрічі двох лідерів у Туреччині. Пан Зеленський до цього готовий. Пан Путін вважає, що позиції для переговорів на рівні керівництва ще не закриті», — повідомив Калин.

За його словами, основними вимогами Путіна залишається відмова України від Донбасу та Криму. Саме цього він вимагатиме від Зеленського під час переговорів, які, досить ймовірно, відбудуться у Туреччині.

У переговорах з Ердоганом Путін озвучив шість вимог:

нейтралітет України і відмова від майбутнього вступу в НАТО; демілітаризація і взаємне надання безпекових гарантій за австрійською моделлю безпеки; «денацифікація»; скасування «перешкод» для широкого вжитку російської мови; статус визнання «ДНР» і «ЛНР»; визнання російської анексії Криму.

Турецька сторона стверджує, що делегації на переговорах навіть не почали обговорювати останні два пункти. Тому Ердоган сподівається, що саме переговори президентів проллють світло на ситуацію.

Як вже повідомлялося, мирні переговори з РФ можуть тривати щонайменше кілька тижнів. Financial Times повідомило, що учасники перемовин вже окреслили попередній мирний план для припинення війни. Мовляв Росія виводить своїй війська лише з окупованих після 24 лютого 2022 року українських територій, а Україна проголошує нейтралітет і відмову від амбіцій про вступ до НАТО та скорочення військ.

Поделиться публикацией