ПЕНТАГОН ПОВІДОМИВ ПРО РОЗРОБКУ В РФ І КНР ЛАЗЕРІВ ДЛЯ ЗНИЩЕННЯ СУПУТНИКІВ США

Росія і Китай розробляють засоби, які загрожують космічним системам США, в тому числі лазери, здатні знищувати американські супутники, передав CNN з посиланням на доповідь американської військової розвідки про погрози на космосі.

«Китай і Росія, зокрема, розробляють різні засоби для використання передбачуваної залежності США від космічних систем», — процитував телеканал доповідь розвідувального управління міністерства оборони США.

Доповідь, опубліковану в понеділок під назвою «Виклики безпеки в космосі», розглядає космічний потенціал Росії, Китаю, Ірану та Північної Кореї. У ньому проаналізовано російську і китайську протисупутникову зброю, в тому числі, системи радіоелектронної боротьби, лазерну зброю і «кінетичні» протисупутникові ракети.

«Китай, ймовірно, буде виставляти наземну лазерну зброю, яка може протистояти низькоорбітальним космічним датчикам до 2020 року, а до середини-кінця 2020-х років він може виставити більш потужні системи, які поширюють загрозу на структури неоптичні супутників», — йдеться в доповіді .

У ньому наголошується, що Китай, «можливо, вже має обмежені можливості для використання лазерних систем проти датчиків супутників».

У той же час повідомляється, що Росія вже поставила лазерну зброю, ймовірно, призначену для протисупутникової місії, своїм Повітряно-космічним силам в липні 2018 року.

«Росія також розробляє систему повітряно-космічного лазерної зброї для використання проти датчиків протиракетної оборони в космосі», — йдеться в повідомленні.

На додаток до лазерів з спрямованої енергією автори доповіді стверджують, що у Китаю є бойова ракета, здатна вражати супутники на низькій навколоземній орбіті, в той час як Росія знаходиться в процесі її розробки.

«Китай також сформував військові підрозділи, які розпочали навчання з протисупутниковими ракетами», — наголошується в доповіді.

У ньому також говориться, що Росія, ймовірно, розробляє «наземну мобільну ракетну систему, здатну знищувати космічні цілі» на низькій навколоземній орбіті на додаток до балістичних ракет. «Ця збройна система, ймовірно, почне функціонувати протягом найближчих кількох років», — вважає військова розвідка США.

Поделиться публикацией