ПАРЛАМЕНТ ПОКРАЩИТЬ УМОВИ ДЛЯ ЕКСПОРТЕРІВ – ГАЛАСЮК

У Верховній Раді України планують лібералізувати валютні операції для збільшення українського експорту. Відповідний законопроект №7061 зареєстровано у парламенті.

«Законопроект встановлює реальні часові обмеження та міняє процедуру встановлення вимоги продажу валютної виручки експортерів. Згідно законопроекту, її можна буде запроваджувати тільки за погодженням з Радою НБУ, а в подальшому ще і Ради фінансової стабільності. Це убезпечить українських експортерів від зловживань регулятора — НБУ», — пояснив голова парламентського Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк.

За словами парламентаря, вже більше 4 років в Україні діє вимога НБУ щодо обов’язкового продажу частини валютних надходжень резидентів. Незважаючи на пряму норму закону щодо заборони введення таких заходів довше ніж на півроку. Нацбанк своїми постановами кожні шість місяців “технічно” продовжує такі заходи без комплексного аналізу їх впливу на економіку і фінанси.

Як стверджує Галасюк, обов’язковий продаж валютної виручки спричиняє скорочення експорту та спонукає до розмивання бази оподаткування й переміщення прибутків в офшорні або низькоподаткові юрисдикції.

Згідно звіту МВФ «Annual Report on Exchange Arrangements and Exchange Restrictions», вимога щодо продажу валютної виручки експортерів («surrender requirements») існує в основному в бідних країнах: Алжир, Ангола, Бангладеш, Чад, Кабо Верде, Гренада, Гондурас, Мозамбік, Нігерія.

ІА «ОПК»

Поделиться публикацией
-->