ПАРЛАМЕНТ БОЛГАРІЇ СХВАЛИВ ПОКУПКУ В США ВИНИЩУВАЧІВ F-16

Як повідомляють болгарські ЗМІ, дискусія про ратифікацію договору з США тривала більше чотирьох годин. Так, БСП (Болгарська соціалістична партія) і партія «Воля» пропонували відкласти голосування на 3 або 6 місяців, що фактично означало б припинення процедури закупівлі, оскільки термін дії пропозиції США щодо поставки F-16 закінчується 5 вересня.

Про це повідомив 22 липня armstrade.org.

Після обговорення за підписання угоди з США в першому читанні з 210 присутніх проголосували 124 депутати від ГЄРБ («Громадяни за європейський розвиток Болгарії»), ВМРО (Болгарське національне рух) і ДПС ( «Рух за права і свободи»). «Проти» були депутати від БСП (Болгарська соціалістична партія), НФСБ ( «Національний фронт порятунку Болгарії»), «Воля» і «Атака». При цьому розгляд питання розкололо націоналістичну політичну коаліцію «Об’єднані патріоти» (ВМРО, НФСБ і «Атака»). «За» тут проголосували 11 осіб, «проти» — 9 чоловік, троє утрималися. При розгляді пакету в другому читанні «за» покупку F-16 висловилися 123 депутата.

Таким чином, парламент схвалив законопроект про ратифікацію міжнародного договору BU-D-SAB «Літаки F-16 Block-70 і пов’язана підтримка» (F-16 Block-70 aircraft and associated support), міжнародного договору BU-D-AAA «Боєприпаси в підтримку F-16» (Munitions in support of the F-16), міжнародного договору BU-P-AAD« Ракети AIM-9X Block II Sidewinder, супутні матеріали та послуги» (Sidewinder AIM 9Х Block II Missiles, associated material and services) і міжнародного договору BU-P-LAR «Багатофункціональна система обміну інформацією — єдина тактична радіосистема MIDS-JTRS, супутня підтримка і обладнання» (Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment).

Парламент також ратифікував законопроект про підписання рамкової угоди між Міністерством економіки та Lockheed Martin Global Inc про промислове співробітництво і прийняв законопроект про внесення змін і доповнень в «Закон про державний бюджет Болгарії на 2019 рік» в двох читаннях.

Внесення змін до бюджету викликано необхідністю негайної оплати придбання F-16. В результаті оборонний бюджет країни зріс з 1,414 до 3,514 млрд. левів. Поточні витрати порушені не були і залишилися на рівні 1,310 млрд. левів, а капітальні витрати були збільшені з 103,397 млн. левів до 2,203 млрд. левів.

Загальна вартість придбання літаків склала 2198,3 млн. Левів (1,256 млрд. дол.) З розрахунку по прогнозованому курсу 1,75 лева за долл. Форма оплати передбачає повне внесення суми найближчим часом на рахунок федерального уряду США. Кошти мають бути перераховані до 5 вересня. Передбачається, що перші два літаки будуть поставлені через 4 роки — в середині 2023 року, ще чотири — до кінця 2023 року. Два останніх F-16 будуть отримані в першому кварталі 2024 року.

За інформацією командувача ВПС генерал-майора Цанко Стойкова, в США пройдуть навчання 12 пілотів і 65 технічних фахівців. Причиною скорочення числа пілотів в порівнянні з раніше заявленим кількістю, є висока вартість. Наприклад, США запросили 40 млн. Дол. Тільки за вивчення мови. З іншого боку, рівень підготовки пілотів підвищений до інструктора.

Як повідомляв російський центр ЦАМТО, Кабінет міністрів Болгарії схвалив вищевказаний пакет угод на що відбулися 10 липня засіданні. На підставі цього рішення міністр оборони країни Красимир Каракачанов підписав відповідні документи 11 липня 2019 року. Ці угоди повинен бути схвалити парламент країни, що і було виконано відповідно до законодавства країни.

Поделиться публикацией