«ОСТАННІ РОКИ КІЛЬКІСТЬ ЗАМОВЛЕНЬ НДДКР РІЗКО ЗМЕНШИЛАСЬ» — ДИРЕКТОР НДІ РАДІОЕЛЕКТРОННОЇ ТЕХНІКИ» ВАЛЕРІЙ ХАЧАТУРОВ

Державне підприємство «Науково-дослідний інститут радіоелектронної техніки» створено наказом Міністра оборони України № 164 від 06.06.2000 р. з метою прискорення процесу модернізації й створення нового озброєння та військової техніки і радіоелектронної техніки загального призначення. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 31 серпня 2011 року №993 підприємство підпорядковано Державному концерну «Укроборонпром». За всі роки функціонування підприємства виконано більш 130 науково-дослідних робіт, дослідно-конструкторських робіт та виробництво радіоелектронної техніки різного призначення в інтересах Міністерства оборони України, Національного Космічного Агентства України та інших відомств.

Підприємство спеціалізується з науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт за усіма видами радіоелектронного обладнання. Має імідж надійного партнера у цій галузі.

Державне підприємство «Науково-дослідний інститут радіоелектронної техніки» виконує повний (замкнутий) цикл робіт, починаючи з розробки, виготовлення дослідних зразків, проведення випробувань та виготовлення малосерійних виробів.

Редакція інформагентства «Оборонно-промисловий кур’єр» запросила до розмови директора Державного підприємства «Науково-дослідний інститут радіоелектронної техніки» Валерія Хачатурова.

 

Валерію Рубеновичу, що можна сказати про участь  підприємства у державному оборонному замовленні. Чи воно є, як ви оцінюєте його рівень? Чи вчасно укладено контракти на цей рік, і чи планується його виконання?

 

Державне підприємство «Науково-дослідний інститут радіоелектронної техніки» є співвиконавцем у державних оборонних замовленнях таких підприємств як ДП КБ «Південне», КП «НВК «Іскра», ДП «ЖМЗ «Візар», ДП «Укроборонсервіс», ВАТ «ХК «Укрспецтехніка» та інші. То ж, ми залежимо від того, які оборонні замовлення ці підприємства отримають.

 

На який рівень державного оборонного замовлення розраховуєте в 2021 році. Чи очікуєте позитивних змін у зв’язку із ухваленням ЗУ «Про оборонні закупівлі»?

 

Сподіваємося, що в 2021 році кількість замовлень від основних виконавців ДОЗ буде збільшено на 20 … 30%

 

Чи користуються попитом на внутрішньому (зовнішньому) ринку розробки НДІ радіоелектронної техніки засобів радіоелектронної боротьби і розвідки, зокрема, системи захисту перешкод?

 

Державне підприємство «Науково-дослідний інститут радіоелектронної техніки» працює на внутрішньому ринку. Виготовляє апаратуру подавлення завад для модернізації РЛС «Малахіт» для ВАТ «ХК «Укрспецтехніка». На даний час підприємство веде розробки засобів радіоелектронної боротьби та розвідки в інтересах Державного підприємства «Конструкторського бюро «Південне».

 

Яка нова продукція НДІ радіоелектронної техніки розробляється? Які напрямки конструкторських робіт і плани розвитку підприємства? Чи здійснюються такі розробки за обігові кошти, чи є замовлення у вигляді дослідно-конструкторських робіт?

 

Останні роки кількість замовлень науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт різко зменшилась, тому  було прийнято рішення про створення малосерійного виробництва. Наразі ми здійснюємо  малосерійне виробництво систем перешкодозахисту РЛС метрового діапазону та  систем примусової посадки та моніторингу  безпілотних літальних апаратів.

Однак це недостатньо  для розвитку підприємства на довгостроковий період. Тому на цей час ведуться нові розробки за власні кошти апаратури, яку можемо виробляти власними силами та необхідними для Збройних Сил України:

  • розробка та виготовлення багатофункціональної, широкодіапазонної, перешкодозахищеної радіостанції спеціального призначення, побудованої з використанням технології програмованого радіо (SDR) ;
  • розробка та виготовлення системи перешкодозахисту навігаційної системи безпілотних літальних апаратів.

В подальшому від цих робіт очікується достатній  щорічний дохід для розвитку підприємства.

 

Як можна оцінити рівень експорту?

 

Наразі підприємство працює виключно на внутрішньому ринку.

 

Яким ви бачите порядок реформування ОПК України – у контексті створення холдингу із виробництва радарної техніки? Яких очікуєте змін?

 

Створення холдингу радарних систем вважаю позитивним кроком. Очікую тісної співпраці підприємств холдингу для створення нової військової техніки. Це вимагає і від нашого підприємства виконання нових завдань. З цією метою необхідно провести трансформацію підприємства — задля перетворення у сучасний науково-дослідний інститут, здатний  забезпечувати галузеву бізнес-одиницю новими високотехнологічними розробками.

 

Як член Ради директорів холдингу «Радарні системи» ви щось запропонуєте нове до розробки? Як бачите розвиток підприємства та холдингу?

 

У новій структурі хотіли бачити відродження НДР, які дозволять створювати сучасне озброєння і військову техніку. На даний час неможливо створити довгострокову програму розвитку підприємства. Пов’язано це з тим що усі наявні договори короткострокові і різнопланові. Це відображується на фундаментальності досліджень, ефективності їх реалізації у військах і недостатнього використання наявного науково-технічного потенціалу України в області радіолокації, радіозв’язку  та радіоелектронної боротьби. Вважаю, що у майбутньому особливо важливого значення у галузі  радіолокації набуде створення перешкодозахищених РЛС з фазованими антенними решітками. Українські вчені завжди були на передових позиціях в даній області. Створення таких РЛС — це довга і клопітка робота. Але цей напрям вартий, щоб цим займатися і вийти у світові лідери зі створення перспективних РЛС. Таке завдання було б не під силу одному підприємству, а от холдинг здатен вирішити таке завдання.

Поделиться публикацией