ОПРИЛЮДНЕНО ХАРАКТЕРИСТИКИ, ЩО ХОЧУТЬ РЕАЛІЗУВАТИ РОЗРОБНИКИ У БМП-У

Начальник організаційно-аналітичного сектору підприємства, Лауреат премії Президента України для молодих вчених, кандидат технічних наук Сергій Стрімовський зазначив, що проєкт розроблено з власної ініціативи фахівців ДП «ХКБМ» і за кошти підприємства. Поштовхом для початку цих робіт стало усвідомлення, що ЗСУ озброєні морально та технічно застарілими виробами БМП-1/2, які є радянською спадщиною, оскільки розроблені ще у 1960-70-х роках. Також запаси комплектуючих для цих виробів в Україні фактично вичерпано.

Про це 7 травня ц.р. повідомив портал Арміяinform.

За його словами, основними відмінностями БМП-У від БМП-1/2 стане наявність сучасного потужного дизельного двигуна до 734 к.с., автоматичної трансмісії, дистанційно керованого бойового модуля і кращого балістичного захисту. Це дозволить покращити показники рухливості, прохідності, вогневої потужності, захищеності БМП і безпеки особового складу усередині машини.

Важливо, що досвід бойового застосування БТР-4Е з автоматичною коробкою передач на сході України показав кращі ходові характеристики, ніж зразки з механічними коробками. До того ж автоматична трансмісія дозволяє полегшити і прискорити процес навчання новобранців водінню машини.

Конструкція корпусу дає змогу встановлювати керамічні панелі додаткового захисту. Кругова система обзору здійснюватиметься за допомогою камер, а невеликі триплекси попереду підвищать захист водія-механіка і командира. БМП оснастять 30-мм гарматою, кулеметом 7,62 мм, 30-мм гранатометом, ПТРК «Бар’єр». У разі потреби можуть встановити комплект озброєння стандарту НАТО

Сергій Стрімовський розповів, що БМП-У матиме вищий рівень протимінного та балістичного захисту  порівняно з БМП-1/2. Конструкція корпусу дає змогу встановлювати керамічні панелі додаткового захисту. Кругова система обзору здійснюватиметься за допомогою камер, а невеликі триплекси попереду підвищать захист водія-механіка і командира. Крім того, концепція конструкції бойової машини дозволить їм виходити не лише через верхні люки, але й через відділення десанту.

БМП-У також буде плаваюча і зможе долати перешкоди будь-якої глибини. Її оснастять 30-мм гарматою, кулеметом 7,62-мм, 30-мм гранатометом, ПТРК «Бар’єр». У разі потреби можуть встановити комплект озброєння стандарту НАТО.

 

За словами Сергія Стрімовського, екіпаж становитиме 3 особи, десант – 8. Бойова маса БМП-У з базовим рівнем захисту становитиме 25 тонн, а з додатковим захистом – до 30 тонн. При цьому максимальна швидкість руху сягатиме 70 км/год., а запас ходу – 600 км.

Габарити БМП-У будуть трохи більшими за БМП-2: довжина – майже 7,6 м, ширина по бортові екрани майже 3,4 м, висота – близько 2,9 м.

ДП «ХКБМ» два роки тому розробило технічну документацію на цю бойову машину. Підприємство очікує, коли Міноборони зробить замовлення на дослідний зразок цієї техніки, адже оновлення парку бойових машин піхоти вже давно на часі, а наявні, радянського виробництва – морально застаріли.

 

Поделиться публикацией