З ОГЛЯДУ НА ПРАКТИЧНЕ ЗБЛИЖЕННЯ УКРАЇНИ ТА НАТО, МИ НЕ МОЖЕМО ЗАЛИШАТИ БЕЗ НАЛЕЖНОЇ УВАГИ ІНФОРМАЦІЙНУ КОМПОНЕНТУ — ЄВГЕН МАГДА

Інформаційний вимір є невід’ємною складовою російсько-української війни. Міністерства інформації обох так званих «народних республік» активно впливають на роботу місцевих медіа. В своїх спробах дискредитувати Україну російська пропаганда на Донбасі спирається на тези про «зовнішнє управління», в якому, начебто, опинився Київ внаслідок «майданного держперевороту 2014 року», як полюбляють  називати Революцію Гідності російські пропагандисти.

 

Окрім того, окупаційна влада достатньо активно переорієнтовується на нові інформаційні майданчики,  що помітно на прикладі використання різноманітних телеграм-каналів. Таким чином, російська пропаганда на окупованих українських територіях намагається  інформаційно охопити молодіжну аудиторію.

 

В цих умовах Україні значно складніше протидіяти дзеркально, адже в ОРДЛО та в Криму свободи медіа практично не існує. Якщо в Криму вона  певним чином функціонує в прокрустовому ложі російського законодавства, то на окупованому Донбасі преса затиснута в лещатах жорстокого режиму російських спецслужб та їхніх маріонеток-бойовиків.

 

Тому, з огляду на практичне зближення України та НАТО в військово-технічній, консультативній та інших сферах взаємодії, ми не можемо залишати без належної уваги інформаційну компоненту. На моє переконання, Україна може транслювати власний досвід для Північноатлантичного альянсу. Особливо корисним вбачається український досвід протистояння Росії в інформаційній площині для  країн  Балтії і нових членів Альянсу, адже саме проти них спрямовані численні дезінформаційні операції. Власне, формат стратегічного партнерства, який існує між Україною і НАТО, дозволяє говорити про посилення співпраці саме в протидії дезінформаційним операціям РФ. Мова про напрацювання спільних ідей, які би дозволяли прищеплювати інформаційну опірність суспільства не лише в Україні, де маємо справу з активною фазою конфлікту, але й у країнах колишнього соцтабору, які стали членами НАТО і раз-по-раз опиняються перед викликом пропагандистської діяльності Росії.

Євген Магда, директор Інституту світової політики

Поделиться публикацией