НІЯКА ДИПЛОМАТІЯ НЕ МАТИМЕ ГЛОБАЛЬНОГО УСПІХУ, ЯКЩО ВОНА НЕ СПИРАЄТЬСЯ НА ФУНДАМЕНТ ПОТУЖНИХ ЗБРОЙНИХ СИЛ – КЕРІВНИК ЦДАКР

Ніяка дипломатія не матиме глобального успіху, якщо вона не спирається на фундамент потужних збройних сил, які є реальним інститутом стримування. Армія повинна бути такою, яка зможе перешкодити початку агресії ще на етапі розробки військової операції проти нас. Агресор повинен знати, що при спробі розв’язати війну його втрати будуть настільки величезними, що йому краще відмовитися від своїх задумів.

Про це в інтерв’ю газеті «ФАКТИ» 19 травня зазначив військовий експерт, директор Центру досліджень армії конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

«Україна ж конкретно і різко зробила крок в напрямку євроатлантичної інтеграції, здійснивши тим самим, по суті, цивілізований вибір. Ми вибрали західні цінності замість імперії. … Рано чи пізно господар Кремля зміниться. Але розраховувати, що в Росії відразу ж з’явиться лояльний до України політик, навряд чи доводиться. Швидше за все, буде перехідний період. Тому нам просто необхідно навчитися будувати свою армію таким чином, щоб вона в усі часи могла служити для нас опорою. Якщо ми зуміємо цього досягти, можна буде говорити про якийсь паритетний співпрацю, яка буде вигідно в першу чергу Україні. Адже раніше будь-яку співпрацю базувалося виключно на вигодах Росії» — вважає керівник аналітичного центру.

Бадрак переконаний, що в Україні поки що немає такої потужної армії, яку б хотілося бачити. «Так, ми цілком успішно можемо протистояти у війні низької інтенсивності, але не більше. Коли ми говоримо про армію, потрібно розуміти, що є люди, є техніка, і є вишкіл. Так ось, за категоріями «люди» і «вишкіл» Україна дійсно досягла високого рівня в цій гібридної війні. Якщо пам’ятаєте, на самому початку подій на Донбасі, однією з проблем суспільства був пацифізм громадян України. З того часу в менталітеті багато що змінилося. Зараз українці готові боротися з противником, який багато в чому нас перевершує і є ядерною державою» — пояснив він свою позицію.

Керівник ЦДАКР вважає: «Що стосується технологічного рівня, ми, безумовно, поки відстаємо від провідних європейських армій. Для цього є причини. До 2014 року армією і озброєнням в Україні фактично не займалися. За такий короткий час закрити всі питання з озброєння або переозброєння неможливо. Хоча, все одно, можна було зробити набагато більше і відразу зорієнтуватися на високотехнологічних системах».

«Велика проблема, що Зеленський практично не звертає уваги на розвиток оборонного потенціалу, передоручення це іншим. І через це виходить ситуація, яка цілком вигідна Кремлю», — додав він.

Поделиться публикацией