НІКОЛИ ЩЕ ТАНКИ НЕ БУЛИ ТАКИМИ ВРАЗЛИВИМИ — INOSMI.RU

Деякі армії позбавляються від них. Інші займаються інноваціями. Деякі експерти вважають, що сьогодні досягнуто пік в гонці бронювання проти артилерії, — і броня програла це змагання. На думку інших, танки продовжать залишатися унікальним і потужним зброєю, якщо їх можна буде убезпечити.

Через ціле століття після свого дебюту в ході Битви на Соммі (Battle of the Somme) танки — броньовані бойові машини, що мають, як правило, гармату на своїй башті, — продовжують залишатися основою більшості армій світу. Експерти Міжнародного інституту стратегічних досліджень (International Institute for Strategic Studies) нарахували 5 тисяч танків в Європі і 54 тисячі — в світі.

Підбірку щодо танків зробив портал inosmi.ru.

Тільки танки здатні здійснювати транспортування солдатів, захищати їх і одночасно мати в своєму розпорядженні велику гармату. Відсутність танків, як правило, відчувається дуже гостро. Більшість наступів на позиції «Ісламської держави» в 2016 — 2017 роках були важкими і кривавими, навіть якщо вони підтримувалися за допомогою американських бомбардувань.

Разом з тим в деяких конфліктах, що відбулися останнім часом, танки виявлялися в складному становищі. У лютому 2020 року турецькі безпілотники знищили десятки сирійських танків, і сталося це протягом дводенної активної операції. Сьогодні датчики здатні виявити, зокрема, що випромінюється двигуном тепло, а також його сліди на землі. «Є підстави для сумнівів щодо того, що існуючі концепції бронетанкових маневрів збережуть свою актуальність», — відзначили Нік Рейнолдс (Nick Reynolds) і Джек Уотлінг (Jack Watling), експерти дослідницького центру, який отримав назву Королівський об’єднаний інститут оборонних досліджень (Royal United Services Institute ).

Тому деякі армії скорочують кількість своїх танків. Командування Корпусу морської піхоти США (Marine Corps), в чиєму розпорядженні більше танків, ніж у багатьох європейських держав, повідомило в березні 2020 року про відмову від танків і фокусуванні уваги на протидію Китаю в Тихому океані. У заяві Корпусу морської піхоти, зокрема, було відзначено, що танки мали «тривалу і славну історію у війнах минулого», проте «в операційному плані вони не підходять для виконання завдань, пов’язаних з самими пріоритетними викликами в майбутньому» (до речі, в Сухопутних військах США їх більш ніж достатньо).

Британія, перша країна, яка застосувала танки, обговорює сьогодні питання про масштаби скорочень свого старіючого танкового парку для того, щоб отримати кошти для створення зброї нового покоління. Голландія майже десять років тому направила на смітник всю свою важку бронетехніку, хоча в даний час орендує 18 танків у Німеччині.

Для більшості країн відповідь звучить так: не відправляти танки на звалище, а модернізувати їх. Перше велике зміна — це огляд зсередини. Танкісти 1980-х років бачили поле бою за допомогою пари перископів — «це приблизно те ж саме, що дивитися через соломинку», вважає пан Уолтінг.

У той же час найсучасніші танки напхані камерами і іншими датчиками, які проектують панорамну картину в 360 градусів на розташовані всередині монітори. Подібного роду здатність «бачити через броню» дозволяє наводчику наводити свою зброю за одну ціль, тоді як командир танка вже шукає наступну.

Відмова від перископів також означає відсутність розривів в бронюванні. На експертів, танки майбутнього будуть використовувати безпілотники, і це дозволить їм бачити не тільки те, що відбувається поблизу, але і те, що відбувається «далеко за пагорбами».

Крім того, танки зміцнюють свій захист. Завдання «системи активного захисту» полягає в тому, щоб нейтралізувати загрози ще до того, як снаряд стикнеться з бронею танка. Застосовується також «м’який виведення з ладу обладнання» (soft-kill), тобто мова йде про перенаправлення радіосигналів, інфрачервоних і лазерних променів, за якими протитанкові снаряди або ракети направляються на ціль.

Існують також «жорсткі системи захисту» (hard-kill), включаючи російський комплекс активного захисту «Афгані», а також ізраїльські «Трофей» (Trophy) і «Залізний кулак» (Iron Fist), які дозволяють перехоплювати і підривати снаряди або ракети ще на підльоті (при цьому важливо, щоб від такого вибуху не постраждали розташовані поблизу піхотинці).

Бен Беррі (Ben Barry), колишній бригадний генерал британських Сухопутних військ, а нині експерт Міжнародного інституту стратегічних досліджень, вважає, що багато протитанкових комплексів у країнах НАТО будуть відчувати серйозні проблеми при спробі подолати новітні системи захисту.

Однак подібного роду «прикраси» мають свою ціну. Танки — дороге задоволення (так, наприклад, новий російський танк Т-14 «Армата» коштує 4 мільйони доларів). Вартість використання такого роду важких броньованих машин може скласти кілька сотень доларів на кілометр. Додаткові системи для захисту екіпажу — це необхідно, з точки зору політики в умовах війни за вибором (wars of choice), — додає певні суми до цього ціннику, а також до загальної ваги танка. Тому лише деякі країни-члени НАТО інвестують кошти в розробку «жорстких» систем захисту.

Але навіть найновіші системи захисту відчувають проблеми, намагаючись не відставати від інновацій у галузі розробок протитанкових засобів. Пан Беррі вважає, що ізраїльська система Trophy має всього два снаряди, тому використання одночасно декількох ракет дозволяє її подолати. «Смерть танків відбувається приблизно через кожні п’ять років, — зазначає Джон Хокс (Jon Hawkes), глава відділу наземних бойових дій дослідницької компанії Janes. — Однак сьогодні танки більш уразливі, ніж раніше. Ми сьогодні досягли піку в гонці бронювання проти артилерії, — і броня програла це змагання ».

Швидше тактика, а не технологія, зможе змінити цей баланс. Масові танкові формування можуть схилити чашу терезів на свою користь, якщо виявляться на відстані в два кілометри від своєї цілі, тобто в радіусі дії своїх знарядь, вважає пан Уолтінг. Але перш ніж вони там опиняться, вони можуть бути знищені за допомогою далекобійної артилерії і ракет.

Це означає, що в танкових боях майбутнього бронетанкові війська, судячи з усього, будуть діяти більш приховано, використовуючи маскування, укриття, темряву і розсіювання. Якщо можна буде убезпечити танки, то вони продовжать залишатися унікальним і потужним зброєю. В ході військових ігор, що проходять на території держав Балтії, російські танки під прикриттям з повітря — для відображення таких загроз як дрони, які знищили сирійські танки в лютому нинішнього року, — «легко проривають» лінії оборони «легших» сил НАТО, підкреслює Кріс Догерті (Chris Dougherty) з розташованого у Вашингтоні Центру нової американської безпеки (Centre for a New American Security). За його словами, в ході військових ігор, що проходять на території Тайваню, Китай зазнає труднощів при захопленні цього острова, якщо не використовує важку броню. Важкий метал все ще в ціні.

Поделиться публикацией