НОВИЙ РАДІОЛОКАЦІЙНИЙ КОМПЛЕКС АРТИЛЕРІЙСЬКОЇ РОЗВІДКИ ВИРОБНИЦТВА КП НВК «ІСКРА» ПОТУЖНІШИЙ ЗА ІНОЗЕМНІ ЗРАЗКИ

Матеріал Віталія Стечишина для АрміяInform. Посилання: https://armyinform.com.ua/2021/04/tremty-vorozha-artyleriye-ukrayinski-vijskovi-osvoyuyut-novitnij-kompleks-artylerijskoyi-rozvidky-zoopark-3/

Кореспондент АрміяInform побував на навчаннях обслуги радіолокаційного комплексу артилерійської розвідки, яку спеціалісти іменують як «Зоопарк-3». Іншими словами, це новітній вітчизняний комплекс контрбатарейної боротьби. Забігаючи наперед, скажу, що за словами його виробників, комплекс українського виробництва потужніший за іноземні зразки, які наші військові отримали від партнерів. І це надзвичайно приємно, що українські зброярі досягли такого рівня!

Як розповів головний конструктор контрбатарейних і багатофункціональних радарів КП НВК «Іскра» Олексій Залевський, розроблення цього зразка РЛК на підприємстві почали у 2016 році. У 2019-му були проведені успішні державні випробування. І комплекс був прийнятий на озброєння Збройних Сил України.

— Комплекс артилерійської розвідки дає змогу визначати координати стріляючих позицій мінометів, артилерії, координати точок старту ракетних комплексів залпового вогню та оперативно-тактичних ракет. Наразі ми проводимо роботи з авторського нагляду, спостерігаємо, як працює наш комплекс, дослухаємось до пропозицій військових, — зазначив Олексій Павлович.

За його словами, ця станція має високі тактико-технічні характеристики й розкривати їх зараз не на часі. Головне, що підприємство має замовлення від Міністерства оборони за цим напрямом і працює над його виконанням.

— Цю станцію ми отримали ще торік.  Обслуга,  яка на ній працює пройшла навчання на заводі. А згодом  здійснила марш від заводських воріт до пункту постійної дислокації частини, — розповів командир взводу – начальник радіолокаційної станції. — Це наш перший польовий вихід із залученням обслуги. Ми практично випробовуємо цю станцію, максимально тестуємо її.

За словами офіцера, він може об’єктивно порівняти український комплекс з іноземними станціями, які власне є на озброєнні його підрозділу.

— Наша станція більш автоматизована, вона перевищує наявні іноземні зразки, зокрема за дальністю розвідки. Це дозволить використовувати її не на лінії зіткнення, а подалі в тилу, — розповів офіцер.

Ще однією особливістю комплексу є те, що машина управління може перебувати на значній відстані від самої РЛС.  І таким чином збільшується живучість особового складу, який працює на цій станції.

Навчання обслуги нового радіолокаційного комплексу артилерійської розвідки йде паралельно з польовим вишколом курсантів факультету Ракетних військ та артилерії Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Майбутні офіцери-артилеристи для потреб своїх колег з військ і конструкторів державного підприємства виконують вогневі завдання з різних артилерійських систем.

За словами начальника факультету, український радіолокаційний комплекс здатний також підтримувати власну артилерію для більш точного наведення під час контрбатарейної боротьби або просто корегувати вогонь артилеристів.

— Його дальність — колосальна, точність — унікальна, а швидкість — вражає. На певній відстані станції потрібно лише кілька секунд, аби визначити координати стріляючої цілі, — зазначив начальник факультету академії.

За його словами, ефективність застосування й майбутнє роду військ залежатиме саме від таких сучасних розвідувально-вогневих комплексів! Із сучасними засобами розвідки в артилерії  набагато ефективніше та швидше відпрацьовуються  цілі і завдаються удари. Роль артилерії при цьому зросте в рази!

Поделиться публикацией