НЕГОТОВНІСТЬ УКРАЇНИ ДО ЗАПРОВАДЖЕННЯ ОФСЕТІВ НЕСЕ РИЗИКИ ВИКОНАННЮ УГОДИ ЩОДО ПЕРЕОСНАЩЕННЯ ЗСУ НОВИМИ ЗАСОБАМИ ЗВ’ЯЗКУ

Неповна готовність України до запровадження офсетних угод може суттєво зашкодити розвитку військово-технічного співробітництва (ВТС). Про це в інтерв’ю інформагентству «Оборонно-промисловий кур’єр» повідомив представник Міноборони України на умовах анонімності. Зокрема, за його словами, нині досі немає чіткого механізму для визначення змісту офсету, який би дозволив комісії з питань офсету визначити номенклатуру продукції чи послуг в межах офсетних угод. «Наразі невідомо, що саме пропонувати партнеру з ВТС, купувати українські озброєння, продукцію сільськогосподарського сектору чи, наприклад, вкладати кошти у суміжний сервіс чи створення системи обслуговування продукції, що закуповує українська сторона», — пояснив військовий фахівець. Він наголосив, що така ситуація несе ризики для якісної реалізації угоди з Туреччиною щодо закупівлі та передачі технологій виробництва засобів зв’язку.

Представник військового відомства поінформував, що нині Україна вперше підійшла до необхідності практичного розв’язання цього питання, і при виконанні першої угоди з Туреччиною «вдалося обійти офсетне питання, оскільки сума угоди була меншою, ніж 5 млн грн» (згідно з рішенням Уряду України, механізм офсетної закупівлі запроваджується при перевищенні суми контракту 5 млн. євро – ІА ОПК).

При цьому він додав, що за розрахунками військового відомства, закупівля комплектуючих для засобів зв’язку обійдеться державі значно дешевше будівництва власних виробничих потужностей. «Загалом виробництво засобів зв’язку виходить дорожче, ніж закупівля, — констатував співбесідник «ОПК», додавши, — що поки немає рішення, як з бути з цим фактом, оскільки Україна сама прагнула створити таке виробництво на своїй території». Він додав, що це питання набуває ще більшої актуальності у зв’язку з дефіцитом ресурсів на закупівлю турецьких засобів зв’язку при реалізації майбутніх етапів даної угоди.

Як відомо, Генштаб ЗСУ обрав постачальником засобів УКХ зв’язку турецьку компанію Aselsan, а міністр оборони України Степан Полторак 7 грудня 2016 р. офіційним листом поінформував про вибір української строни міністра національної оборони Туреччини Фікрі Ішіка. Вже у жовтні має бути завершено переоснащення однієї бригади ЗСУ на засоби УКХ зв’язку виробництва компанію Aselsan.

Водночас, згідно з інформацією начальника Військ зв’язку ЗСУ — начальника Головного управління зв’язку та інформаційних систем Генштабу ЗСУ Володимира Рапка (наприкінці 2016 року), «Збройні сили вимагають для свого оснащення близько 100 тис. радіостанцій різного типу, на переоснащення однієї бригади потрібно понад 1 млрд гривень».

Поделиться публикацией
-->