НЕБОЙОВІ ВТРАТИ ВСІХ СИЛОВИХ СТРУКТУР НА ДОНБАСІ ЗА 5 РОКІВ ПЕРЕВИЩУЮТЬ БОЙОВІ — МАТІОС

Статистика втрат усіх силових структур України у війні на Донбасі жахлива. Небойові втрати всіх силових структур України в 2014-2019 роках загиблими і померлими від хвороб становлять 3379 осіб, що перевищує бойові втрати під час війни на фронті, які офіційно визначені як 3031 особа. Також з небойових причин поранено і травмовано 10 718 силовиків, з бойових причин — 11 694.

Про це 10 січня ц.р. в інтерв’ю Цензор.НЕТ розповів колишній головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

«Не буду деталізувати, але армія та силові структури – частина нашого суспільства з усіма його проблемами. У розрізі недбальства, безпечності, поганої керованості тощо», — зазначив він.

Матіос переконаний, що якби не рішення генерального прокурора Віталія Яреми створити військову прокуратуру в 14-му році, то керованість державою було б утрачено, процвітала б анархія зі зброєю в руках, а кількість злочинів та загиблих за відсутності контролю була б набагато більша.

«Така узагальнена статистика втрат ніким не була передбачена. Її за результатами даних ЄРДР складала тепер вже ліквідована військова прокуратура. У нас, у державі, яка воює, повністю зруйнована і не діє система військової юстиції. Ситуація взагалі не відповідає не тільки стандартам армій країн НАТО, а навіть конструкції північного противника», — наголосив він.

«Якщо ми хочемо мати боєздатну армію та силові структури, зменшити небойові втрати — треба негайно створювати систему військової юстиції. Армія виконує накази та статути, якщо є командування, військова прокуратура, військова поліція зі слідством та військові суди за прикладом Ізраїлю», — вважає Матіос.

За його словами, такі інституції захищені особливим статусом і гарантіями, реагують швидко, розуміють специфіку, і їх жодні озброєні люди та війна не залякають.

«Але замість реформи навіть те, що ми встигли побудувати, – військову прокуратуру, — ліквідували. Одного разу військову прокуратуру вже знищували у 2012. Війна 2014 довела її крайню необхідність», — підсумував Матіос.

Поделиться публикацией