НВО «ПРАКТИКА» ПРЕДСТАВИЛА НОВУ ББМ «ДЖУРА»

Український виробник ББМ НВО «Практика» вперше представив свій легкий тактичний бронеавтомобіль «Джура». Про це повідомив «Мілітарний».
Журналісти видання відвідали попередні заводські випробування нової машини, що відбувалися за участі представників силових відомств України. «Джура» — це легкий бронеавтомобіль утилітарного типу, побудований на базі цивільного позашляховика Toyota Land Cruiser 70.
Він призначений для виконання тактичних завдань малого ризику та використання підрозділами поліції та Сил спеціальних операцій. Його особливістю є відносно низка вага та невеликі габарити, які дозволяють діяти максимально непомітно. Конструктори модифікували оригінальне шасі Land Cruiser 70, відоме своєю простотою та надійною конструкцією, посиливши залежну підвіску та встановивши нову гальмівну систему відповідно до збільшеної маси.
На шасі автомобіля встановлена бронекапсула із захистом на рівні ПЗСА-4, що аналогічний стандарту НАТО STANAG 4569 lvl 1. Вона захищає від автоматних куль калібру 5,45 мм (7Н10) та забезпечує захист від підриву кількох гранат під колесом або днищем. Утім, за словами представників компанії, окрім машини у версії пікап потенційному замовнику також пропонуються альтернативні версії з двовідсіковою капсулою, яка може бути адаптована для перевезення двох додаткових піхотинців або роботи як медевак.
Машина вагою 5 тонн оснащена потужним 200-сильним дизельним двигуном із крутним моментом 430 Нм. За словами розробників, у Land Cruiser 70 він достатньо потужний та дуже надійний, з мінімумом електроніки. На вимогу замовника, він комплектується автоматичною, напівавтоматичною або механічною коробкою передач.
«Джура» отримав відкриту турель для кулемета калібру 7,62 з невеликим бронещитом. Таке послаблення порівняно з повноцінною закритою з усіх боків туреллю, як на старших машинах компанії, пов’язане потребою у легкому модулі, який не піднімав би центр маси, що неодмінно тягло б за собою ризик перекидань на поворотах.

Поделиться публикацией