НВК «ТЕХІМПЕКС» ПРЕДСТАВИЛА БТР «ВАРАН» З БОЙОВИМ МОДУЛЕМ «СПИС»

Однією із знакових подій Міжнародної спеціалізованої виставки «Зброя та Безпека – 2018» , що в середині жовтня ц.р. пройшла в столичному Міжнародному виставковому центрі, стала презентація НВК «Техімпекс» ходового зразка нового БТР «Варан», що має на озброєнні бойовий модуль «Спис». Про це повідомляє  defence-ua.com 18  жовтня ц.р.

 

 

Перший концепт БТР «Варан» було представлено під час XII Міжнародної спеціалізованої виставки «Зброя та безпека — 2015». З тієї пори конструктори НВК «Техімпекс» багато попрацювали над доведенням бойової машини до еталонного діючого зразка.

На відміну від старих радянських БТР, «Варан» має переднє розміщення двигуна і його компонування аналогічно тому, що використовується на сучасних західних аналогах БТР. Завдяки цьому вдалося створити велике та зручне для бійців десантне відділення (вміщує до 8 бійців), яке можливо покинути використавши, в разі потреби, кормову апарель чи дві бокових двері.

На озброєнні БТР стоїть сучасний бойовий модуль «Спис». Бойовий модуль заряджається не з зовнішньої сторони (як більшість вітчизняних БМ), а з середини та має дублюючу систему управління. Сучасна СУО дозволяє ефективне застосування модуля проти живої сили, броньованої техніки й низьковисотних малошвидкістних повітряних цілей, вдень і вночі, в будь-яких кліматичних і погодних умовах. За рахунок сучасної системи стабілізації «Спис» може уразити цілі як при стрільбі з місця, так і на ходу, чи на плаву.

  • 30 мм автоматичну гармату — ЗТМ-1 (2А72), що має боєкомплект у 300 снарядів;
    • 7,62 мм кулемет ПКТ з боєкомплектом у 2200 патронів;
    • 30 мм автоматичний гранатомет КБА-117 (АГС-17) з боєзапасом у 125 гранат;
    • протитанковий ракетний комплекс «Бар’єр», 2 пускові установки з 4 ПТУР у б/к;
    • систему постановки димових завіс — 902У «Хмара».

Представлений на виставці зразок оснащений колесами з «Ранфлетом» (технологія Run Flat) Michelin, але можуть використовувати й вітчизняні КИ-113. Як і більшість інших нових українських бойових машин, «Варан» оснащений німецьким дизельним двигуном Deutz потужністю 320 к.с. та автоматичною коробкою передач Allison.

На базі цього шасі, крім базового бойового варіанту, планується створити ще цілу низку різних машин – медичну (вміщує до 6 поранених), радіохімічної розвідки, інженерну та командно-штабну машину.

За словами представників НВК «Техімпекс», на цей час новою машиною цікавляться здебільшого представники закордонних країн. Проте «Варан» досить успішно пропонують і нашим Збройним Силам та іншим силовим відомствам України.

«На сьогодняшній день є спільне рішення з Державною Прикордонню Службою на проведення визначальних відомчих випробувань цієї машини», — зазначив заступник генерального директора компанії Сергій Семенюк.

У вітчизняній компанії підкреслили, що «Варан» створений виключно з вітчизняних або європейських комплектуючих й має оптимальне співвідношення «ціною-якість».

 

Основні тактико-технічні характеристики БТР «Варан» 

Вага 15,25 тону
Екіпаж 3 чоловіки
Десант 8 чоловік
Двигун Deutz, 4-тактний, рядний, дизельний, з турбонаддувом
Об’єм двигуна 7,2 л
Потужність 320 к.с.
Трансмісія Allison, автоматична або Eaton — механічна
Крутний момент 1300 Нм при 1450 об/хв
Швидкість по шосе до 110 км/год
Швидкість на плаву до 10 км/год
Запас ходу 750 км
Озброєння бойовий модуль «Спис»
Додаткове оснащення Допоміжний силовий агрегат

2-зональна система кондиціонування

 

Поделиться публикацией