НА РОЗГЛЯД СЕНАТУ США ВНЕСЕНО ЗАКОНОПРОЄКТ ЩОДО ПОСИЛЕННЯ ВЗАЄМОДІЇ З УКРАЇНОЮ

Двопартійна група законодавців у верхній палаті США внесла на розгляд Сенату законопроєкт щодо посилення взаємодії з Україною у сфері безпеки.

Про це 19 березня ц.р. повідомив Укрінформ, посилаючись на офіційний сайт Сенату.

Проєкт закону має назву «Про сприяння партнерству в галузі безпеки з Україною та для інших цілей» і вже зареєстрований під номером S.814. Однак у тексті документа вказується, що він може також інтерпретуватися як «Акт про партнерство з Україною в галузі безпеки – 2021».

Законопроєкт описує історію окупації території України, починаючи з 1919 року – від радянської влади до окупації німецькими фашистами в 1940-х роках та Росією 2014 році. Документ також розкриває сенс для Конгресу та загалом для Сполучених Штатів щодо підтримки України у галузі безпеки й оборони.

Водночас, він визначає стратегію США щодо дипломатичної підтримки України та наголошує на необхідності для держсекретаря запровадити до 30 вересня Робочу групу США-Європа по Україні. Крім того, законопроєкт вимагає від президента США призначити Спеціального посланника в питаннях України.

Проєкт закону також містить розділ про військову допомогу Україні, яка передбачає щорічне виділення 300 млн дол. на це в період до 2026 року. Документ передбачає, в тому числі, сприяння США для надання Україні оборонної допомоги з боку третіх країн. Окрім того, передбачається виділення 4 млн дол. щороку до 2026 р. на підготовку українських військових офіцерів в рамках Міжнародної програми військової освіти та підготовки (IMET).

Автором законопроєкту виступив сенатор-республіканець Джеймс Ріш. Співавторами зазначені його однопартійці Роб Портман, Джон Барассо, а також представники Демократичної партії Роберт Менендес, Кріс Мерфі й Джин Шахін.

Для затвердження документа в Конгресі США його мають ухвалити і Сенат, і Палата представників, після чого проєкт закону подається на підпис президента США.

 

 

 

 

 

 

 

Поделиться публикацией