НА ПХЗ СТУРБОВАНІ ЙМОВІРНИМ ВИКИДОМ ШКІДЛИВИХ РЕЧОВИН У ЗВ’ЯЗКУ З УТИЛІЗАЦІЄЮ ТВЕРДОГО РАКЕТНОГО ПАЛИВА

На  Павлоградському хімічному заводі (ПХЗ) стурбовані критичною ситуацією, що склалася з утилізацією твердого ракетного палива, яке залишилося після ліквідації радянських міжконтинентальних балістичних ракет РС-22.

Про це повідомив «День» із посиланням на прес-службу підприємства.

До того ж, інформується, що ПХЗ нагадав, що над цією проблемою Україна працює згідно з міжнародною угодою СНВ-1 від 31.07.1991 р. і Лісабонським протоколом від 23.05.1992 р. Зокрема, постановою Кабміну України від 29.10.2003 р. №1684 була затверджена «Програма утилізації ТРП міжконтинентальних балістичних ракет РС-22». Відповідальним за її виконання є Державне космічне агентство України, а одним із виконавців призначено ДП «НВО «Павлоградський хімічний завод». У ході реалізації програми на підприємстві створена виробнича база не лише для утилізації ТРП, але й виготовлення промислових вибухових речовин для гірничодобувної промисловості. Утилізації підлягало 4 902,3 тонни твердого ракетного палива, що містилося в 163 корпусах двигунів ракет.

 

У цілому утилізація була розрахована до кінця 2019 року. На сьогодні, зауважують на підприємстві, вже перероблено  3100 тонн ТРП. Проте внаслідок постійного недофінансування програми на 1 жовтня 2019 року на території ПХЗ залишилося 38 споряджених корпусів двигунів із загальною масою 1802 тонни ТРП. Це паливо перебуває в украй незадовільному та нестабільному стані. «Погіршення фізико-хімічного стану палива обумовлене тим, що гарантійні терміни зберігання закінчилися ще  1999—2001 рр.», — наголошується в повідомленні.

 

За оцінками фахівців, у разі виникнення аварійної ситуації лише з одним спорядженим корпусом ракетного двигуна може статися викид в атмосферу понад 1,84 млрд літрів токсичних речовин і виникне зона негативного впливу площею понад 7850 кв. км. За вітряної погоди вона може поширитися і на значно більшу територію, що призведе до незворотних змін у довкіллі. І тоді створюється реальна загроза для жителів Павлограда, сіл і міст із загальною кількістю мешканців понад 4,8 млн осіб. Особлива небезпека від сейсмічної дії при вибуху виникне на шахтах Західнодонбаського регіону.

 

«Деякі помилково вважають, що проблема недостатнього фінансування програми стосується лише Дніпропетровського регіону. Насправді вона має ширші масштаби — європейські. Чи зуміють наш уряд і Верховна Рада за політичними колотнечами побачити й усвідомити значущість проблеми та вжити необхідні заходи, поки ще  не пізно? Адже в цій ситуації час працює проти нас», — наголошують у прес-службі.

 

 

Поделиться публикацией