НА ЗАСІДАННІ РАДИ РОСІЯ-НАТО США МАЮТЬ НАМІР ОБГОВОРИТИ РОСІЙСЬКУ АГРЕСІЮ ПРОТИ УКРАЇНИ І РАКЕТНИЙ ДОГОВІР

Під час засідання ради Росія-НАТО, яку Альянс пропонує провести 5 липня, буде піднята проблема російської агресії проти України. Про це 26 червня повідомила постійний представник США при НАТО, посол Кей Бейлі Хатчінсон під час онлайн-брифінгу в Європейському медіахаб США в Брюсселі, передав «Укрінформ».

«Росія ще чітко не підтвердила, що вона буде присутня. Ми сподіваємося, що зустріч відбудеться 5 липня. Це те, що ми запропонували Росії. І ми сподіваємося, що це станеться …», — сказала Хатчінсон.

Коментуючи заплановані теми для обговорення на засіданні ради Росія-НАТО, американський дипломат звернула увагу на діяльність Росії в Україні і закликала російську сторону повернути кораблі і моряків, які були захоплені в листопаді і які містяться в російській в’язниці в якості заручників.

«Таким чином, ми піднімемо питання України. Ми також обговоримо інші пов’язані з Росією теми. Договір ліквідацію про ракети середньої і малої дальності також стане темою обговорення. Після засідання ради НАТО-Росія у них буде ще один місяць, щоб повернутися до режиму дотримання. очевидно, що вони його порушували протягом багатьох років «, — заявила постійний представник США при НАТО.

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг запевнив, що прагнення НАТО змусити Росію виконувати Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності не вплинуть на підтримку України з боку Альянсу.

США призупинили виконання своїх зобов’язань в рамках договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД) з 2 лютого. Держсекретар Майкл Помпео звинуватив Росію в істотному порушенні угоди. В цей же день президент РФ Володимир Путін під час зустрічі з главами МЗС і Міністерства оборони оголосив про вихід Росії з даного ракетного договору. Путін зазначив, що дії РФ є дзеркальними по відношенню до дій США.

Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності був підписаний в 1987 році генеральним секретарем ЦК КПРС Михайлом Горбачовим і президентом США Рональдом Рейганом. Угода забороняє сторонам виробництво балістичних і крилатих ядерних ракет наземного базування дальністю від 500 до 5500 км, а також їх випробування і розгортання.

Поделиться публикацией