НАТО ВЕДЕ ПЕРЕМОВИНИ ЩОДО ПРИВЕДЕННЯ ЯДЕРНОЇ ЗБРОЇ У СТАН БОЙОВОЇ ГОТОВНОСТІ

16.06. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс веде переговори щодо розгортання більшої кількості ядерної зброї на тлі загрози, що зростає, з боку Росії та Китаю. Про це він розповів в інтерв’ю The Telegraph.

Столтенберг сказав, що НАТО повинне показати свій ядерний арсенал світу, щоб надіслати пряме послання ворогам. Він додав, що між членами Альянсу проводяться консультації щодо виведення ракет зі сховищ і приведення їх у стан бойової готовності – як засобу стримування.

Генеральний секретар НАТО хвалить 32 союзників за їхній внесок у стримування, в тому числі Нідерланди за нещодавні інвестиції у винищувачі подвійного призначення, які можуть нести американську ядерну зброю.

Столтенберг зазначив, що Китай, інвестує значні кошти в сучасні озброєння, в тому числі у свій ядерний арсенал, який, за його словами, зросте до 1000 боєголовок вже до 2030 року. «А це означає, що в недалекому майбутньому НАТО може зіткнутися з чимось, з чим він ніколи раніше не стикався, а саме з двома ядерними потенційними супротивниками – Китаєм і Росією. Звичайно, це матиме наслідки», – сказав генсек.

«Прозорість допомагає донести прямий сигнал про те, що ми, звичайно, є ядерним альянсом. Метою НАТО, звісно, є світ без ядерної зброї, але поки ядерна зброя існує, ми залишатимемося ядерним альянсом, тому що світ, в якому Росія, Китай і Північна Корея мають ядерну зброю, а НАТО не має, є більш небезпечним», – йдеться в інтерв’ю.

Поделиться публикацией