НАРОЩУВАННЯ ПОТЕНЦІАЛУ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА З НАГЛЯДУ ЗА СЕКТОРОМ БЕЗПЕКИ В УКРАЇНІ

Спільний проект Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння з Центром досліджень європейської безпеки (Нідерланди). За підтримки Міністерства закордонних справ Нідерландів

 

Нарощування потенціалу громадянського суспільства з нагляду за сектором безпеки в Україні

 

В Україні є чисельне та активне громадянське суспільство, яке бере участь у нагляді за безпекою та обороною. Воно могло би покращити свою спроможність впливати на політику, ставши більш обізнаним у здійсненні нагляду; більш досвідченим у роботі з парламентом та іншими наглядовими установами; і все більш спроможним шляхом розробки нових інструментів та механізмів нагляду. Ця коротка аналітична доповідь має на меті поглянути на роль громадянського суспільства у секторі безпеки України та запропонувати рекомендації щодо посилення його ролі.

 

Ключові моменти:

  • Хоча громадянське суспільство в усьому світі стає перед все більшими викликами, громадянське суспільство в Україні процвітає. Громадянське суспільство України відіграє певну роль у нагляді за безпековою та оборонною політикою, але воно стало більш усталеним та менш активним, тоді як державні реформи сповільнюються в останні роки.
  • Громадянське суспільство може покращити свою спроможність впливати на політику безпеки та оборони України, ставши більш обізнаним у здійсненні нагляду; більш досвідченим у роботі з парламентом та іншими наглядовими установами; і все більш спроможним шляхом розробки нових інструментів та механізмів нагляду.
  • Переформатування керівництва України з приходом до влади нового президента, уряду та парламенту, сподіваємось, також перезапустить демократичні реформи та посилить функції участі та нагляду громадянського суспільства.

Детальніше із роботою двох аналітичних центрів можна ознайомитися, відкривши файл:

Policy Brief No1_UKR

Поделиться публикацией