НАЙБІЛЬШ РОЗВИНЕНИМИ ДЕРЖАВНИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ ОПК ВИЗНАНО ДЕРККБ «ЛУЧ», КП НВК «ІСКРА» ТА ДП НВКГ «ЗОРЯ»-«МАШПРОЕКТ» — ЦДАКР

У 2020 — 2021 роках найбільш динамічний розвиток серед державних підприємств ОПК демонструють ДерККБ «Луч», КП НВК «Іскра» та ДП НВК газотурбобудування «Зоря» — «Машпроект». Усі три підприємства-лідери державного сектору ОПК входять до складу ДК «Укроборонпром».

Такого висновку дійшли у Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР).

В ЦДАКР поінформували, що для такого висновку використовували не абсолютні показники, а такі критерії як здатність якісно виконувати державне оборонне замовлення, попит продукції та технологій на світовому ринку озброєнь здатність підприємства здійснювати нові розробки й породжувати новітні технології.

 

Генеральний конструктор — генеральний директор ДержККБ «Луч» та розроблений БАК «Сокіл — 300»

 

Державне Київське Конструкторське Бюро «Луч» є визнаним у світі розробником та виробником високоточної зброї, та на стратегічному рівні посилює оборонний потенціал України. ДержККБ «Луч» розробило цілу лінійку керованих ракет, які вистрілються через канал ствола танкових гармат; носимі, переносні та возимі протанкові ракетні комплекси; керовані ракети для гелікоптерів; високоточні системи залпового вогню; мобільний протикорабельний комплекс з уніфікованою крилатою ракетою. КБ є також автором  модернізацій  існуючих та розробок нових комплексів протиповітряної оборони.

Високоточна система залпового вогню «Вільха» та протикорабельний комплекс «Нептун» – є потужною зброєю, що прийнято на озброєння в ЗСУ та виробляється серійно. Різні ПТРК пройшли бойове хрещення на війні із Росією та допомагають силам оборони захищати Україну на східному фронті.

ДержККБ «Луч» перетворилося на головний збройовий бренд України. «Луч» є одним із небагатьох підприємств ОПК України, що здійснював поставки в країни НАТО – у Туреччину, Бельгію та Польщу. Від реалізації програм ДержККБ «Луч» залежать близько трьох десятків інших підприємств ОПК – як державних, так і приватних.

ДержККБ «Луч» постійно демонструє здатність до динамічного розвитку, наразі розробляє морську та повітряні версії ракетного комплексу «Нептун», інтегрує у вертоліт новітній комплекс управління озброєнням із високоточними ракетами, а в 2020 році розробило за обігові кошти проект оперативно-стратегічного розвідувально-ударного безпілотного авіаційного комплексу «Сокіл 300».

 

Продукцію КП «Науково-виробничий комплекс «Іскра» керівництву Мінстратегпрому та Укроборонпрому представляє директор підприємства Юрій Пащенко

 

Казенне підприємство «Науково-виробничий комплекс «Іскра» є одним з найуспішніших підприємств України, що спеціалізується на розробці та виробництві сучасної радіолокаційної техніки. КП «НВК «Іскра» є стабільним виконавцем державного оборонного замовлення, а продукція компанії широко відома за межами України. Незважаючи на пандемію корона-вірусу карантинні обмеження, «Іскра» спромоглася достроково виконати державне оборонне замовлення — 2020, а у 2021 році отримало ДОЗ, яке у відсотковому співвідношенні мало не в двічі більше за попереднє. Традиційно в інтересах ЗСУ підприємство працює за двома напрямками – постачає радарну техніку та засоби радіоелектронної боротьби.

В січні 2021 року Кабінет міністрів України надав підприємству КП «НВК «Іскра» можливість самостійно експортувати зброю, тобто без спецекспорера.

КП «НВК «Іскра» ініціативно розробило нову РЛС — станцію 90К6Е, дослідно-конструкторські роботи було проведено за власні обігові кошти підприємства. Станція вже підтвердила експортний потенціал на міжнародних ринках, зацікавленість проявили і в Міністерстві оборони.

У 2020 році КП «НВК «Іскра» було розроблено аванпроект   надсучасного багатофункціонального  радара, здатного одночасно  виявляти аеродинамічні   цілі, у тому числі, крилаті ракет, безпілотники,  літаки  з  низькими  ЕПР, і в той же час визначати координати майданчиків чи позицій з яких були запущені балістичні об‘єкти типу міна, снаряд, ракета. Розробкою   новітньої   системи  підприємство займалося   на замовлення  закордонної  компанії  та  за  її  рахунок. Відомо, що йдеться про потужну компанію світового  рівню, обсяги  продажу  військової  техніки  якого перевищують у кілька разів обсяги усієї   української військової промисловості. Йшлося  про  створення  нового  зразку  контрбатарейної РЛС та оглядової багатофункціональної  радіолокаційної  станції, яку на «Іскрі» назвали «Радар майбутнього».

 

Турбіна НПКГ «Зоря»-«Машпроект»

 

Державне підприємство «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря» — «Машпроект» — український розробник і виробник газових турбін морського і загальнопромислового застосування. До складу комплексу підприємства також входять Центр науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт і серійне виробництво.

Незважаючи на те, що 2019-2020 роках підприємство не брало участі у виконання ДОЗ через відсутність потреб українських ВМС, традиційно воно зберігає високий потенціал. Серед основних замовників флоти інших держав, насамперед Індії, Китаю та В’єтнаму. У 2020 році незважаючи на карантинні обмеження, підприємство покращило показники виробничої собівартості та адміністративних витрат.

НВКГ «Зоря» — «Машпроект» готовий взяти участь у реконструкції флагмана українських ВМС — фрегата «Гетьман Сагайдачний» — у частині капітального ремонту енергетичної установки (попередньо вартість таких робіт може скласти 80-100 млн грн). Крім того, підприємство може забезпечити реалізацію відомого проекту 58250 – у разі продовження фінансування виробництва енергетичної установки підприємство розраховує на близько 200 млн грн з цієї програми. Тобто загальна частка підприємства у державному оборонному замовленні 2021 року потенційно може складати 100 — 300 млн грн.

«Зоря» — «Машпроект» постійно веде нові розробки. Зокрема, на фінальній стадії розробки знаходиться серія двигунів потужністю 32МВт для енергетики та флоту. Наприкінці 2021 року планується перехід до дослідно-промислової експлуатації. Є також кілька перспективних проектів із іноземними партнерами щодо використання альтернативних видів палива, а саме палив біологічного походження та водню. Конструктори підприємства також активно працюють над впровадженням у виробництво адитивних технологій, системами збору та аналізу експлуатаційних даних через віддалений моніторинг, а також іншими цифровими рішеннями. А спільно з Державним підприємством «Дослідно-проектний центр кораблебудування» тривають розробки нових комбінованих силових установок, у тому числі, із сучасною системою IEP (Integrated Electric Plant) для військових кораблів та цивільних суден. Вдається підприємству й покращувати характеристик існуючих двигунів – шляхом впровадження нових матеріалів, конструкційних змін та удосконалення систем управління. Потужні розробки у військово-морській тематиці, зокрема, двигунів для кораблів, виконуються в інтересах Китаю.

Поделиться публикацией