НАЙБІЛЬШИЙ РОСІЙСЬКИЙ ВИРОБНИК ТИТАНУ ПРОДАВ БІЗНЕС В УКРАЇНІ ЗА КІЛЬКА ДНІВ ДО ПОЧАТКУ ВІЙНИ

Російське ВАТ «Корпорація «ВСМПО-Авісма», що є одним з найбільших виробників титану у світі, позбулася 75% в капіталі кіпрської компанії Limpieza Limited, якій належить 100% українського ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат».

Це сталося за 4 дні до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого, повідомляє видання NADRA.info із посиланням на власні джерела і дані з реєстрів Кіпру.

За даними реєстрів, «ВСМПО-Авісма» вийшла з капіталу Limpieza Limited 20 лютого, її 75% акцій у Limpieza Limited було передано іншому учаснику компанії – Bolatico Limited, якій до цього вже належало 25% компані-власника українського ГЗК. Угоду було засвідчено 2 березня.

Директорами Limpieza Limited є Костакис Маврокордатос (реєстрація Кіпр/громадянство Кіпр), Марʼяна Шинкар (Кіпр/Україна) та Світлана Ільтьо (Австрія/Україна), яка раніше виконувала роль представника Bolatico Limited.

Крім ДГЗК, Limpieza Limited в Україні володіє 100% ТОВ «Тай-Мінералз» (основний вид діяльності – оптова торгівля металами та металевими рудами). Повний контроль над цією компанією Limpieza встановила в 2021 році.

Як повідомлялося, 22 квітня Бюро економічної безпеки України заявило про арешт «100% корпоративних прав гірничо-збагачувального комбінату, який постачав стратегічну продукцію Росії».  За даними «Forbes Україна», йшлося саме про ТОВ «Демурінський ГЗК».

Джерела NADRA.info на ринку повʼязують Bolatico Limited із колишніми топ-менеджерами АТ «Обʼєднана гірничо-хімічна компанія» Русланом Журилом і Юрієм Перцевим. У 2020 році ОГХК постачала сировину для виробництва титану російському «ВСМПО Авісма».

«Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат» розташований у Дніпропетровськії області. ГЗК веде промислову розробку Вовчанського родовища титано-цирконових руд із запасами ільменіту понад 2 млн тонн. За даними аналітичної платформи YouControl, кінцевим бенефіціаром підприємства є російський бізнесмен Михайло Шелков, заступник гендиректора найбільшої російської титанової корпорації «ВСМПО-Авісма».

Нагадаємо, у червні 2021 року Рада національної безпеки і оборони України (РНБО) запровадила санкції проти голови ради директорів корпорації «ВСМПО-Авісма» Сергія Чемезова і заступника голови ради директорів корпорації «ВСМПО-Авісма» Михайла Шелкова, який також вказаний власником ТОВ «ВСМПО Титан Україна» (виробництво труб, порожнистих профілів і фітингів зі сталі).

У березні 2022 року Верховна Рада ухвалила закон «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів». Єдиною компанією-надрокористувачем, щодо якої було застосовано даний закон (згідно з даними відкритих джерел), є ТОВ «Глухівський карʼєр кварцитів». Його арештували і передали до Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) у квітні 2022 року, де досі «опрацьовують потенційні варіанти управління».

Поделиться публикацией