МІСЦЕВІ АДМІНІСТРАЦІЇ ПОВИННІ НЕСТИ 80% ФІНАНСОВОГО НАВАНТАЖЕННЯ ТА ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ТЕР ОБОРОНУ – ЕКСПЕРТ

Член правління Українського інституту безпекових досліджень (УІБД), директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння (ЦДАКР) Валентин Бадрак вважає, що територіальна оборона є важливим компонентом системи протидії України зовнішній загрозі. При цьому основна частина фінансового навантаження та відповідальності за тероборону покладається на місцеві адміністрації.

Про це повідомив «Лівий берег» 7 листопада ц.р., посилаючись на його заяву під час круглого столу «Розвиток територіальної оборони України: шляхи та можливості посилення потенціалу», організованого Інститутом Горшеніна спільно з Українським інститутом безпекових досліджень.

«Ми вважаємо, що територіальна оборона є третім компонентом асиметричних можливостей протидії України. Разом із професійними ЗС як ядром зовнішнього опору і тими можливостями, які вже напрацьовано, — зі створенням ракетного щита стримування і з Силами спеціальних операцій. У нас, на жаль, досі немає законодавчого забезпечення питання територіальної оборони. Один проєкт закону з’явився 2015 року і був дуже «сирим», ще один Міноборони ініціювало 2017 року, але він так і не був прийнятий.

Ми дуже сподіваємося, що наприкінці цього року або на початку наступного почнеться законодавче врегулювання питання територіальної оборони, адже саме тероборона — це психологічний аспект, це можливість виховання нашої молоді, можливість створення того резервуару, який швидко поповнить українські збройні сили в разі масштабної агресії з боку РФ або будь-якого іншого противника.

Ключовий момент у розвитку тероборони, який ми хотіли б бачити — це фінансове навантаження на місцеві адміністрації. Обласні та районні адміністрації повинні нести не менш ніж 80% фінансового навантаження та відповідальності за територіальну оборону. Щодо координації та керівництва, то це, безумовно, прерогатива Генштабу», — підкреслив Валентин Бадрак.

Поделиться публикацией