МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ ЗАЦІКАВЛЕНО У ЗАКУПІВЛІ ГОТОВИХ СИСТЕМ І ВІЙСЬКОВОЇ ТЕХНІКИ ЗА КОРДОНОМ – АКАДЕМІК НАНУ ГОРБУЛІН

 

Ніхто найсучасніші озброєння нам не подарує і не продасть. Маємо зробити їх самі. Про це на спільному засіданні Воєнно-наукової ради ЗСУ та Національної академії наук України заявив Перший віце-президент НАНУ Володимир Горбулін.

«Міністерство оборони останнім часом займає таку позицію, що воно здійснює закупівлю лише готової військової продукції. Крім того воно чомусь зацікавлено у закупівлі за кордоном систем і озброєння, замість того, щоб стимулювати для цього вітчизняну науку», — сказав він.

За словами академіка Горбуліна,  питання вітчизняних наукових досліджень і розробок військової тематики, а також їх впровадження МОУ не стосується. У свою чергу «підприємства оборонно-промислового комплексу не мають достатньо обігових коштів для впровадження розробок НАНУ і укладення відповідних угод, аби вони мали гарантоване Державне оборонне замовлення (ДОЗ)», наголосив він. Володимир Горбулін також зазначив, що у ДОЗ відсутні замовлення на конструкторські роботи з розробки сучасних зразків озброєння та військової техніки.

Для виправлення ситуації, зазначив Перший віце-президент НАНУ, треба, зокрема, максимально забезпечити реалізацію наукового потенціалу інститутів Національної академії наук України та наукових установ Міністерства оборони, а також потенціал вітчизняної промисловості, в тому числі і приватної складової ОПК.

У цьому контексті Володимир Горбулін запропонував налагодити тісне тристороннє співробітництво на рівні Генштаб, МОУ – НАНУ – Мінекономрозвитку, Укроборонпром. Однак у цьому тріумвіраті він не згадав про недержавних учасників внутрішнього ринку озброєнь.

ІА «ОПК»

Поделиться публикацией
-->