МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМРОЗВИТКУ І ТОРГІВЛІ ПРОПОНУЄ СПИСАТИ БОРГИ УКРОБОРОНПРОМУ НА СУМУ 840 МЛН ГРН

Мінекономрозвитку і торгівлі (МЕРТ) пропонує внести зміни до двох Законів України та списати прострочену кредиторську заборгованість ДК «Укроборонпром» на суму 840 млн грн.

Про це інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» повідомив представник уряду України.

За його словами, проект Закону передбачає зміни до підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо оподаткування підприємств оборонно-промислового комплексу, продукція яких має високий експортний потенціал. Також, пропонується внести зміни в ЗУ «Про деякі питання заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу — учасників Державного концерну «Укроборонпром» та забезпечення їх стабільного розвитку».

Передбачено списати підприємствам Держконцерну станом на 1 квітня 2018 року прострочену податкову заборгованість перед бюджетом,  що забезпечить збереження умов їхнього стабільного функціонування та динамічного розвитку. Передбачається також списати заборгованість підприємствам Концерну за природній газ, електричну енергію, теплову енергію, водопостачання а водовідведення.

Зазначається, що обсяг виробленої продукції дев’яти підприємств Концерну, продукція яких за підсумками 2017 р. має високий експортний потенціал, становить 3,111 млрд грн, у тому числі на експорт  — понад 2,6135 млрд грн. Водночас, ці підприємства мають загальний обсяг простроченої кредиторської заборгованості на суму майже 840,8 млн грн, у тому числі до державного та місцевих бюджетів майже 443,4 млн грн.

Як стало відомо ІА «ОПК» з джерел уряду України, в поданих МЕРТ законопроектах відсутня інформація про оцінку експортного потенціалу конкретних підприємств, не проаналізовано фактори та причини, що вплинули на появлення суми податкового боргу перед держбюджетом тощо.

Співбесідник «ОПК» припускає, що можливим негативним чинником ухвалення законопроектів є недоотримання коштів від сплати податків, і як насідок, невиконання плану їхнього надходження до держбюджету.

Проекти Законів розроблено на виконання підпункту 10 пункту 2 Плану організації виконання Указу Президента України від 29 січня 2018 року № 16/2018 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 17 січня 2018 року «Про основні показники державного оборонного замовлення на 2018 рік та 2019, 2020 роки»» щодо списання існуючої заборгованості оборонних підприємств, продукція яких має високий експортний потенціал, для отримання ними можливості залучити кредит на розвиток виробництва.

Але враховуючи, що Указ є частково таємним документом — визначити, чи призначена продукція відповідних підприємств, яка має високий експортний потенціал, для використання виключно у військових цілях, не є можливим.

Оборот підприємств ДК «Укроборонпром» станом на 2017 р. склав 1,0 млрд. дол., за даними Defensnews.

Фахівець уряду на умовах анонімності поінформував «ОПК», що станом на сьогодні в країні не проводився Огляд оборонно-промислового комплексу України відповідно до ЗУ «Про національну безпеку». Через це, на його думку, неможливо здійснювати планування у сфері ОПК та відповідно проводити якісне фінансове оздоровлення підприємств ОПК.

В листопаді 2017 року Концерн оголосив тендер щодо вибору постачальника послуг для виконання стратегічного, операційного, юридичного огляду та діагностики («дью ділідженс»), незалежного аудиту, згідно з міжнародними стандартами аудиту, фінансової звітності для підприємств ДК «Укроборонпром». Тендер досі триває.

Наразі залишається таємною інформацією про чистий прибуток ДК «Укроборонпром» та про його бюджет розвитку.

Практика списання боргів приватних підприємств ОПК, продукція яких має високий експортний потенціал, ніколи не застосовувалася.

 

Поделиться публикацией