МІНОБОРОНИ У 2021 р. ПРОФІНАНСУЄ СТВОРЕННЯ ВІТЧИЗНЯНОГО РАКЕТНОГО КОМПЛЕКСУ «САПСАН» — АНДРІЙ ТАРАН

Міністерство оборони України повертає у порядок денний проект вітчизняного оперативно-тактичного комплексу. Контракт на перший дослідний дивізіон ОТРК «Сапсан» планується підписати у 2021-му році. Про це повідомив Міністр оборони України Андрій Таран.

— У січні ми побували у Дніпрі, відвідали наші стратегічні підприємства вітчизняної ракетно-космічної галузі — ДП «Південмаш» та ДП «КБ «Південне». Ознайомившись з перспективними розробками у сфері ракетно-реактивного озброєння для Збройних Сил України, ми заявили, що готові розширити фінансування української ракетної програми. Тепер переходимо до конкретних кроків, — розповів Андрій Таран.

 

 

 

За його словами, йдеться про підготовку контракту на виготовлення першої дослідної батареї оперативно-тактичного комплексу, відомого під назвою «Сапсан» або «Грім-2», що розробляється у КБ «Південне».

— Оскільки ступінь готовності всього проекту вже перевищив 80%, маємо зробити останній крок та завершити цю роботу. Розробка вітчизняного оперативно-тактичного ракетного комплексу від КБ «Південне» має найвищий пріоритет, співмірний тому ж ракетному комплексу «Нептун», — підсумував Міністр оборони України.

Нагадаємо, що Міністерство оборони України відмовилося від програми розробки «Сапсану» в 2013 році, коли його очолював Павло Лебедєв, який зараз підозрюється у державній зраді на користь Росії. Лебєдєв посилався на те, що у київського КБ «Луч» було завершено подібну розробку, і міністерство замовить ракетні комплекси саме цьому КБ.

За версією Державного бюро розслідувань, Лебедєв причетний до умисного зниження обороноздатності України за допомогою так званого реформування Збройних сил, яке полягало в скороченні, розформуванні окремих військових об’єднань, частин і підрозділів, зміні їх місця дислокації.

В кінці 2020 року Міноборони замовило у КБ «Луч» перший береговий ракетний комплекс «Нептун».

Поделиться публикацией