МІНОБОРОНИ УКРАЇНИ РОЗГЛЯДАЄ ВІСІМ ВОЄННИХ СЦЕНАРІЄВ

Міністерство оборони України розглядає вісім воєнних сценаріїв, при яких потрібне застосування Збройних сил України.

Про це у військовому відомстві йшлося 11 липня під час проведення засідання Міжвідомчої робочої групи з питань проведення оборонного огляду та розгляду доповіді «Ймовірні сценарії виникнення та розвитку ситуацій воєнного характеру на середню та довгострокову перспективу.

Зокрема, фахівцями військового відомства було зазначено, що чотири з восьми сценаріїв передбачають реальний захист суверенітету та територіальну цілісність України.

У військовому відомстві України вважають найбільш небезпечним для України сценарій повномасштабного застосування воєнної сили Росією проти України з метою зміни державного устрою та конституційного ладу або для зміни військово-політичного керівництва.

Другим за небезпечністю сценарій, на думку військових фахівців, є збройний конфлікт всередині України, який створено та підтримується ззовні.

Третім за небезпекою сценарієм є втягування України у збройний конфлікт, а четвертим є прикордонний збройний конфлікт. При цьому останній може бути лише створенням приводу для проведення проти України масштабної воєнної операції.

При цьому у Міноборони вже приступили до створення об’єднаної оперативної концепції застосування ЗСУ, яка має бути готова через декілька місяців.

 

Під час обговорення і погодження документу «Майбутнє безпекове середовище 2030: стратегічне бачення (попередній опис)», який є результатом роботи виконання першого завдання основного етапу оборонного огляду, фахівці військового відомства визначили так званих «чорних лебедей» — дуже проблематичні ситуації у безпековому середовищі навколо України. А саме, серед таких розглядається збройний напад на Україну з боку РФ, і зазначається, що Україна може стати об’єктом збройного нападу, в тому числі і з застосуванням ядерної зброї. Враховуючи, що Україна не є членом міжнародних безпекових коаліцій та союзів, зовнішня військова допомога вважається малоймовірною. Тобто, відбиття зовнішньої агресії з боку Росії та захист суверенітету та територіальної цілісності сили оборони України будуть здійснювати самостійно, без допомоги іноземних держав або за умов помірної військово-політичної підтримки.

В Міністерстві оборони наголосили, що вперше в Україні розроблено документи з планування, які охоплюють період понад 10 років.

Поделиться публикацией