МІНОБОРОНИ УКРАЇНИ ВІДМОВИЛОСЯ ВІД ДОБУДОВИ КРЕЙСЕРА «УКРАЇНА»

Військово-морські сили України не мають потреби в крейсері «Україна», добудовувати судно немає необхідності. Про це 21 грудня повідомила прес-служба державного концерну «Укроборонпром».

«В Міноборони України підтвердили, що добудовувати крейсер для потреб ЗСУ [Збройних сил України] недоцільно. Цим рішенням Міністерство фактично зняло питання необхідності утримання крейсера» Миколаївським суднобудівним заводом «, — йдеться в заяві, опублікованій на сайті концерну.

На держпідприємстві, в свою чергу, наголосили, що уряд повинен якомога швидше прийняти рішення про необхідність будівництва і утримання судна. «Якщо [крейсер] потрібен -» Укроборонпром «готовий добудувати судно, але для цього необхідно передбачити кошти в державне оборонне замовлення на 2018 рік. Якщо немає — є два варіанти: або продавати недобуд, оскільки він не відповідає військовій доктрині, або передбачити в замовленні на 2018 року гроші на подальше утримання «, — підкреслили в концерні.

У березні 2017 року президент України Петро Порошенко підписав указ про демілітаризацію недобудованого крейсера «Україна», який майже 33 роки простоює на суднобудівному заводі в Миколаєві. У жовтні підприємство зупинило роботу через припинення фінансування на утримання крейсера. Всі рахунки заводу виявилися під арештом, а заборгованість по заробітній платі склала понад 58 млн грн (близько $ 2,2 млн).

Крейсер «Україна» (раніше «Адмірал Флоту Лобов») було закладено влітку 1984 року за замовленням Військово-морського флоту СРСР і спущено на воду 11 серпня 1990 року. З 1 жовтня 1993 року його виведений зі складу російського флоту і перейшов у власність України. Добудова корабля то припинялася через відсутність фінансування, то тривала, але в підсумку роботи були завершені на 95 відсотків. Колишній глава Миколаївської області Микола Романчук 17 березня 2014 року виступив з заявою про необхідність негайного продажу корабля, пояснивши це тим, що у держави немає коштів на добудову крейсера, а його утримання коштує бюджету понад 6 млн грн (майже $ 225 тис.) щомісяця.

Поделиться публикацией