МІНОБОРОНИ ПОЛЬЩІ МАЄ НАМІР ПЕРЕТВОРИТИ ПАТРУЛЬНИЙ КОРАБЕЛЬ “ШЛЬОНЗАК” В ПОВНОЦІННИЙ БАГАТОФУНКЦІОНАЛЬНИЙ КОРВЕТ

Міністерство оборони Республіки Польща має намір перетворити патрульний корабель “Шльонзак” (Ślązak ) в повноцінний багатофункціональний корвет.

Про це 23 квітня ц.р. повідомив Мілітарний з посиланням на ZBIAM.

 

Під час конференції NATCON-2021 інспектор ВМС Ярослав Земянський заявив, що Генеральне командування ЗС Польщі веде роботу в напрямку доозброєння “Шльонзака”.

Деталей Земянський не повідомив, однак зауважив, що роботи ведуться з урахуванням технічних обмежень по масі.

Початковий проект корвету передбачав можливість встановлення зенітних ракет, торпедного апарату та протикорабельного ударного комплексу.

Однак, в ході багаторічного будівництва проект зазнав суттєвих змін.

ZBIAM називає серед можливих систем, які можуть теоретично розглядатися, як зброя “Шльонзака” ПКР  Saab RBS15 Mk3, торпеди MU90.

Земянський повідомив, що роботи з доозброєння корвету плануються здійснити під час планового середнього ремонту. Це означає, що “Шльонзак” не вилучатимуть зі складу діючих засобів польського флоту передчасно.

Патрульний корвет “Ślązak” з’явився в результаті провалу попередньої програми війського кораблебудівництва Республіки Польща (Gawron).

Планувалося побудувати 7 корветів з 2001 по 2009 роки з використанням німецького проєкту MEKO A-100.

Однак через фінансові проблеми лише один корабель в 2019 році був введений до складу флоту  Польщі в надзвичайно «обрізаній» версії: без серйозного ЗРК, ПКР та торпедного озброєння.

Корабель виконує функції сторожевого корабля, який має на озброєнні 76 мм та 30 мм гармати, 12,7 мм кулемети та ППО у вигляді комплекс з ракетами Grom (застосовуються в одноіменному ПЗРК).

 

Поделиться публикацией