МІЖВІДОМЧА КОМІСІЯ ОПК РОЗГЛЯНЕ МОЖЛИВІСТЬ БЮДЖЕТНОГО ФІНАНСУВАННЯ ПІДГОТОВКИ ВИРОБНИЦТВ ПРИВАТНИХ ПІДПРИЄМСТВ

Міжвідомча комісія з питань оборонно-промислового комплексу при Раді національної безпеки і оборони України 6 березня розгляне можливість бюджетного фінансування підготовки виробництв приватних підприємств в межах виконання державного оборонного замовлення (ДОЗ).

Про це в інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» повідомив представник уряду.

Зокрема, як планують у Кабінеті міністрів, вестиметься пошук та вивчення усіх можливих шляхів розв’язання цього питання, оскільки, з одного боку, бюджетне фінансування підготовки виробництв передбачається лише для державних підприємств, з іншого, приватні підприємства виконували майже 70% ДОЗ в 2018 році.

Співбесідник «ОПК» визнав, що до цього держава практикувала або створення дублюючих виробництв на державних підприємствах, або визначення державних підприємств головними виконавцями, а приватних – субпідрядниками у виконання проектів. Однак, останнім часом рівень можливостей приватних підприємств суттєво збільшився, вони, серед іншого, почали відмовлятися від ролі суміжників, а у низці випадків – виводити активи за кордон з метою налагодження та ведення бізнесу в іноземних країнах. Останнє може посилити ризики витоку чутливих технологій оборонного і подвійного призначення, вважають відповідальні особи в уряді України.

Співбесідник «ОПК» також запевнив, що є напрацювання у розв’язанні означеної проблеми, зокрема, шляхом участі державі у закупівлі для приватних виробництв відповідного обладнання для виконання ДОЗ.

 

Поделиться публикацией