МИ ПОКИ ЩО ЧИ НЕ ЄДИНА УКРАЇНСЬКА КОМПАНІЯ, ЯКА СТВОРИЛА ПРОДУКТ НА ЗАМОВЛЕННЯ НАТО І СЕРТИФІКУВАЛА ЗА ЇХ СТАНДАРТАМИ – РОМАН СМУК

Днями у прямому ефірі «112 Україна»  голова Наглядової ради Ліги оборонних підприємств України Юрій Єхануров, який у 2007 – 2009 рр. був міністром оборони України, а у 2005–2006 рр. — прем’єр-міністром України аналізуючи стан вітчизняного оборонпрому, зазначив, що приватні підприємства мають потужній потенціал для розвитку українського ОПК. При цьому пан Єхануров розповів про «одну львівську компанію», яка робить унікальні прилади і на оборонній виставці у Бангкоку (листопад 2017р.) отримала високу оцінку своїй продукції.   

Науково-виробниче приватне підприємство «Спаринг-Віст Центр», яке майже тридцять років  працює під торговою маркою «ECOTEST», розробляє та виготовляє засоби радіаційного контролю та систем. Її прилади користуються чималим попитом на зовнішньому ринку, а ось в Україні досі засоби радіаційного контролю закуповуються обмеженими партіями, не дивлячись на те, що без них не може обійтися сучасна бронетехніка.

Чи змінилася ситуація із попитом на продукцію львівського приватного розробника, які пріоритети та перспективи у підприємства на цей рік, про вихід на зовнішні ринки, співпрацю із НАТО та участь у Держоборонзамовленні — про це інформагентство «Оборонно-промисловий кур’єр» розпитав генерального директора науково-виробничого приватного підприємства «Спаринг-Віст Центр» Ростислава Смука. 

ОПК:  Пане Романе, то про вас згадував у телеефірі Юрій Єхануров?

— Так. «Спаринг-Віст Центр» у спільному стенді Ліги оборонних підприємств України представляв свої прилади радіаційного контролю, спецблоки для бронетехніки, які ми розробили за останні чотири роки у контексті імпортозаміщення, на оборонній виставці у Бангоці, яка проходить раз на два роки.

До речі, не тільки презентували там наші вироби, а й сталося, що показали їх у дії. На  сусідньому стенді із експозицією авіації Таїланду, працювала дівчина, яка не задовго то того  отримала медичний курс опромінення (хіміотерепію).  І наші дозиметри спрацювали – виявили, що вона отримала досить високу дозу.

ОПК:  Чи була корисною для вас участь у таїландському оборонному форумі?

— Звичайно. Мали багато контактів із представниками Малайзії, Сінгапуру, Таїланду. Для себе зрозуміли, що на цей регіон треба робити акцент, бо зацікавленість нашою продукцією там досить висока. Отже збираємося разом із Лігою ще на одну виставку, яка відбудеться у Малайзії (DSA2018) у квітні.

ОПК:  За кордоном продукція під вашою маркою ЕКОТЕСТ вже давно користується попитом, чого не скажеш про внутрішній ринок. Які у вас перспективи щодо Держоборонзамовлення на поточний рік?

— У ДОЗ на цей рік, на жаль, немає жодного нового нашого приладу. Це при тому, що шість своїх виробів поставили на озброєння.

ОПК:  Чим ви це пояснюєте?

По-перше, бойовими  діями  на Сході країни – там інші пріоритети щодо ОВТ. І тим, що керівництво МОУ чомусь не вважає актуальним сьогодні закуповувати прилади для захисту від радіації, хіміобіології. чомусь… Хоча північний сусід цим загрожує, та й з боку Північної Кореї, Ірану, Іраку є така небезпека. От у Сирії нещодавно була хімічна атака. Але, на жаль, наше військове керівництво не бачить у цьому перспективи.

До речі, минулого року ми поставили на озброєння протигази. Витратили на це два роки. Чехи виробляють їх вже давно. Вони якісні, і закуповуються багатьма країнами-членами НАТО.  Але у нашому ДОЗ-2018 цього виробу знов немає. Хоча потреба у протигазах неймовірно велика.

Єдине, що у нас активно закуповує МОУ – це димові гранати і сигнальні міни. І вони потрапили у оборонне замовлення на цей рік. Нещодавно наші димові гранати допомогли вийти з оточення українській розвідгрупі, фактично врятувавши життя військовослужбовців. Відомо зараз, що трішки збільшено кількість замовлення цих виробів. Димові гранати три роки тому ми поставили на озброєння і налагодили серійне виробництво.

Але обсяг ДОЗ дуже незначний. І якщо б ми не співпрацювали з іншими силовими структурами, то не змогли б утримувати колектив у 170 осіб.

ОПК:  Яке співвідношення у обсязі закупівель  продукції «Спаринг-Віст Центру» Міністерством оборони України та іншими силовими відомствами?

— МОУ закуповує найменше. Йдеться про 10%, а то й менше.

ОПК:  При перегляді ДОЗ на поточний рік, чи є у вас шанс таки отримати замовлення від Міноборони на нові зразки виробів марки ЕКОТЕСТ?

— Такий шанс є.  Влітку минулого року мали аудієнцію із начальником Генштабу Муженко. Він детально ознайомився із нашою продукцією і обіцяв максимально сприяти. А у Банкоку на виставці спілкувалися із Міністром оборони Степаном Полтараком, який пообіцяв теж саме. Він сказав, що серйозно збільшено обсяг ДОЗ на цей рік, але поки ми цього не відчуваємо…

ОПК:  Отже ваша приватне підприємство вимушено й надалі більше орієнтуватися на зовнішній ринок?

— До певної міри експорт звісно рятує. Але військові дії на Сході країни вимагають зосередження на допомозі нашій армії. Тому ми зараз зменшили увагу на закордон, і фінансово це відчуваємо. Тим не менше стратегічну ставку таки робимо на іноземного споживача, бо останніми роками обсяги закупівель нашої продукції силовими структурами в Україні дуже незначні.

Чотири роки тому ми отримали замовлення від НАТО через німецьку компанію Bruker (вона вважається одним з лідерів з виробництва обладнання для визначення хімічних, біологічних і радіоактивних речовин у світі) на розробку польового приладу радіаційної розвідки SVG-3. Ішлося про заміну усіх приладів радіаційної розвідки SVG-2 у арміях країн Альянсу. Ми цей прилад зробили та сертифікували його по стандартах MIL (MIL-STD-810 — ряд стандартних параметрів для лабораторних випробувань військового стандарту США (United States Military Standard). Нині десь 20 штук на рік їх продається. Але маємо надію, що така співпраця продовжиться і кількість виробів буде збільшено, бо цих приладів у країнах Альянсу працює тисячі.

Відзначу, що то був унікальний прецедент. Ми поки що чи то не єдині в Україні, які за виключно свої кошти створили продукт і сертифікували його по стандартах НАТО.

Спілкувалася Ольга ВАУЛІНА

ІА «ОПК»           

Поделиться публикацией